Europa Centrală presează UE să ia măsuri împotriva tarifelor percepute de Germania la tranzacţiile transfrontaliere cu gaze

Patru ţări din Europa Centrală şi-au intensificat presiunile asupra Bruxelles-ului, pentru ca Executivul comunitar să ia măsuri împotriva tarifelor percepute de Germania la tranzacţiile transfrontaliere cu gaze, care în opinia celor patru ţări le subminează securitatea energetică, se arată într-un document consultat de Reuters, scrie Agerpres.

Acest tarif este o moştenire din perioada crizei energetice cu care s-a confruntat Europa în anul 2022, după ce Moscova a redus livrările de gaze spre Europa. În încercarea de a recupera miliardele de euro pe care le-a cheltuit pentru a-şi umple rapid depozitele cu gaze non-ruseşti, Berlinul a introdus o taxă suplimentară pentru gazele scoase din depozitele germane.

Austria, Cehia, Ungaria şi Slovacia susţin că aceste măsuri le prejudiciază eforturile pentru a renunţa la gazele ruseşti, pentru că face mai scumpă acţionarea de gaze non-ruseşti care sunt livrate via Germania.

Într-un document comun, cele patru ţări îndeamnă Comisia Europeană „să transforme declaraţiile în acţiuni concrete” pentru a rezolva această problemă.

Executivul comunitar pregăteşte o acţiune în justiţie împotriva Germaniei pentru aceste tarife, care sunt considerate ca încălcând normele pieţei unice europene, dar până acum nu a fost demarat un proces, susţin o serie de surse din apropierea acestui dosar consultate de Reuters.

„Împreună cu programata încetare a tranzitului gazelor ruseşti via Ucraina, la finele acestui an, taxa va reduce în mod semnificativ securitatea aprovizionării întregii regiuni CEE (Europa Centrală şi de Est)”, susţin cele patru state semnatare.

Austria şi Ungaria sunt în continuare puternic dependente de gazele ruseşti. În luna februarie, ministrul austriac al Energiei spunea că ţara sa are dificultăţi în a-şi diversifica sursele de aprovizionare, adăugând că ministerul pe care îl conduce analizează terminarea contractului de aprovizionare gaze pe termen lung pe care grupul energetic austriac OMV îl are cu Rusia.

Miniştri europeni ai Energiei şi Comisia Europeană ar urma să discute tarifele germane la o reuniune care ar urma să aibă loc joi la Bruxelles, au dezvăluit o serie de oficiali europeni.

Executivul comunitar a informat săptămâna trecută că poartă discuţii cu Guvernul german, după ce a ridicat semne de întrebare cu privire la legalitatea taxei. Piaţa unică europeană interzice tarifele pentru schimburile comerciale între ţările membre.

În replică, Ministerul german al Economiei a apreciat anterior că aceasta taxă este una non-discriminatorie şi că celelalte state UE au beneficiat, în timpul crizei energetice, de pe urma faptului că Germania şi-a umplut rapid depozitele de gaze, cele mai mari din blocul comunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *