Ministerul Energiei a scris din nou în buget că vinde participația la rafinăria Petromidia în acest an. Vizează încasări de peste 200 de milioane de dolari

Situația se repetă: și în acest an în Hotărârea de Guvern pentru aprobarea bugetului aferent activității de privatizare al Ministerului Energiei sunt trecute la venituri sumele din vânzarea participației statului la Rompetrol Rafinare Constanța, 934 de milioane de lei.

Iată mai întâi ce scrie exact în nota de fundamentare:

Venituri totale în sumă de 934.000 mii lei, reprezentând venituri din privatizare estimate a fi realizate în contextul legislativ adecvat, respectiv implementarea prevederilor strategiei de privatizare la Societatea Rompetrol Rafinare S.A., conform prevederilor H.G. 626/2015 pentru aprobarea strategiei de privatizare a unei cote din participaţia deţinută de statul român la

Societatea „Rompetrol Rafinare” – S.A. Constanţa. Aceasta strategie prevede:

– vânzarea unui pachet de acţiuni deţinut de statul român, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Societăţii Rompetrol Rafinare SA, prin licitatie cu strigare;

– acordarea dreptului de preferinţă către KMG INTERNAȚIONAL N.V., acționarul majoritar al Societății, care deține un număr de 12.778.577.732 acțiuni, reprezentând 48,1136% din capitalul social al acesteia (Statul român prin Ministerul Energiei deține un număr de 11.870.877.580 reprezentând 44,6959% din capitalul social, cu o valoare nominală de 118.708.775,80 lei).

Acest drept de preferință a fost acordat în temeiul prevederilor art. 9 din O.U.G. nr. 118/2003 privind măsuri pentru reglementarea unor obligaţii bugetare ale Societăţii Comerciale „Rompetrol Rafinare” – S.A. Constanţa, aprobată cu modificări prin Legea nr. 89/2005.

De mai mulți ani, Ministerul Energiei bugetează în fiecare an sumele care ar urma să fie obținute din vânzarea pachetului minoritar la Rompetrol Rafinare, compania care administrează rafinăria Petromidia, cea mai mare din țară, controlată de compania petrolieră kazahă KazMunayGas, prin Grupul Rompetrol.  dar tranzacția nu s-a făcut și nu există așadar vreo garanție că se va face acum.

Dacă s-ar încheia tranzacția va fi sfârşitul unui dosar pus pe masă acum aproape două decenii.

Grupul Rompetrol si Guvernul României au încheiat in februarie 2013 un memorandum de intelegere privind soluţionarea pe cale amiabilă a diferendului privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare, în acţiuni în favoarea statului român, ceea ce urma să pună punct tuturor proceselor mai vechi legate de datoria istorică de 600 de milioane de dolari a rafinăriei Petromidia către statul român. Memorandumul a făcut obiectul unei HG emise doi ani.

Potrivit memorandumului, Rompetrol va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26,7% din rafinăria Petromidia. Statul român deţine acum 44,7% din capitalul Rompetrol Rafinare (rafinăria Petromidia), iar grupul kazah 54,6%, în urma conversiei parţiale a obligaţiunilor în care a fost transformată datoria istorică. De fapt statul ar trebui să facă o licitație internațională pentru vânzarea pachetului, dar din care să obțină cel puțin 200 de milioane de dolari, dar este clar că nimeni în afara companiei kazahe n-ar fi dat atât.

Kazahii care controlează Rompetrol au spus, de-a lungul anilor, că sunt dispuși să plătească suma de bani și să închidă afacerea. Nu știm dacă acum, în acualul context economic, o vor mai face. Mai ales în condițiile în care compania este pe pierdere inclusiv din cauza taxelor impuse de Guvern.

Despre situația de acum a companiei puteți citi la linkurile de mai jos:

Pierdere uriașă la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, 270 mil. USD, în 2023. Compania și-a depreciat activele cu aproape un sfert de miliard de dolari, resursele financiare se limitează drastic

Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *