Ce spune șeful E.On, Leo Birnbaum, despre vânzarea furnizării de gaze și energie electrică din România

Leonhard Birnbaum, șeful grupului german E.On a confirmat discuțiile privind potențiala vânzare a afacerii de furnizare de gaze și energie electrică din România spunând că riscurile sunt mari și că nu există suficientă stabilitate și predictibilitate.

“De fapt, am spus că vom explora toate opțiunile noastre. Întrebarea este dacă riscurile și randamentele justifică capitalul pe care îl avem acolo. Așadar, explorăm opțiunile și până când nu am explorat toate opțiunile nu vom lua o decizie. Dar motivul este profilul de risc și randamentul”, a afirmat Leonhard Birnbaum, CEO al E.On (foto stânga), răspunzând unei întrebări a presei române prezente la evenimentul anual Eurelectric “Lights On”.

Întrebat dacă ar putea vinde la pachet și firma de distribuție de firma de furnizare, Birnbaum a refuzat să comenteze până la momentul în care vor fi depuse ofertele, dar a făcut mai multe comentarii asupra situației din România, solicitat de jurnaliști.

“Am avut prea des dificultăți în a înțelege care este schema (de plafonare-compensare din România – n.red.) în ultimii ani. Cceea ce este cu adevărat dificil pentru o companie precum E.On este dacă situația se schimbă constant și foarte abrupt. Volker (Volker Raffel- șeful E.On România – n.red.) a fost în Board explicându-ne ultimele evoluții de mai multe ori și întotdeauna a venit cu ceva diferit. Acest lucru este foarte dăunător, noi valorizăm cu adevărat stabilitatea și previzibilitatea și ne-ar fi plăcut să vedem mai mult din acestea. Mai multă previzibilitate și mai multă stabilitate în ultimii ani decât am văzut de fapt”, a spus șeful E.On.

“Recunosc că ultimii ani au fost foarte dificili. Înțeleg că politicienii trebuie să acționeze, dar totuși trebuie să fii conștient că dacă schimbi condițiile foarte repede și foarte des, asta face investitorii ca noi foarte nervoși.

Am discutat recent că practic peste tot în Europa trebuie să ne dublăm, triplăm investițiile în rețea. Deci, dacă trebuie să investesc semnificativ mai mult într-o țară, atunci întreb, voi obține un randament pentru această investiție semnificativ mai mare? Va fi stabilitate? Riscul pe care îl avem în afacerea de furnizare din România este atât de mare încât în 2022 și 2023 am pierdut cât am fi putut câștiga în ultimii 20 de ani”, a spus Birnbaum.

Primele discuții despre intenția E.On de a vinde firma de furnizare de energie electrică și gaze naturale E.On Energie au început la finalul iernii trecute.

Potrivit unor surse din piață, interesate de achziție ar fi Romgaz, Petrom, și firma ungară MVM.

Companiile-fanion ale grupului E.ON în România sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale pentru 3,6 milioane de clienţi, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienţi.

2 Comments

  1. Îmi pare tare rău că firma E-on dorește să plece. Probabil că are dreptate. Însă consider că sunt cei mai serioși dintre toți furnizorii. Dacă totuși vor să plece, le mulțumesc frumos pentru colaborare și le doresc succes în continuare!

  2. Îmi pare tare rău că firma E-on dorește să plece. Probabil că are dreptate. Însă consider că sunt cei mai serioși dintre toți furnizorii. Dacă totuși vor să plece, le mulțumesc frumos pentru colaborare și le doresc succes în continuare! La revedere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *