Cristian Secoșan, șeful Delgaz Grid, compania de distribuție a grupului E.On, a explicat că, dacă faci mai multe investiţii atunci tariful va trebui să fie mai mare şi a precizat că “discuţia este că poate nu este bine să investim aşa mult deoarece tariful ar creşte prea mult”.
„Partea asta de distribuţie este, de fapt, o activitate reglementată. Şi au fost foarte multe discuţii legate de tarifele de distribuţie sau ce înseamnă tariful de distribuţie. Până la urmă, e o matematică simplă, costurile pe care le are distribuitorul şi care ţin de operarea şi mentenanţa reţelei şi bugetul de investiţie. Ăştia sunt reflectaţi în tariful de distribuţie. În mod evident, dacă investeşti mai mult, tariful va trebui să fie mai mare. Şi de aici e mereu această discuţie, că poate nu e bine să investim aşa mult, poate tariful creşte prea mult şi încercăm să păstrăm acest echilibru pentru ca nivelul de tarif, evident, să fie la o limită de suportabilitate pentru clienţi, dar pe de altă parte nici să nu ajungem în situaţia în care să nu putem integra diverse capacităţi noi de producţie”, a spus Secoșan, la o conferință organizată de agenția de presă News.ro.
“Şi avem acum nişte situaţii destul de complicate legate de noile capacităţi regenerabile, de parcuri eoliene şi parcuri fotovoltaice. În zona noastră de distribuţie, de obicei necesită întăriri de reţea semnificative, investiţii destul de mari şi de multe ori ceea ce trebuie făcut legat de reţea şi ceea ce cade în sarcina investitorului la momentul ăsta duce proiectul într-o zonă de nefezabilitate. Asta ne preocupă” a mai explicat Cristian Secoşan.
Delgaz Grid, companie din cadrul grupului E.On, este singura companie din România care se ocupă și de distribuția de gaze (25.800 km) și de distribuția de energie electrică (81.500 km). De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.On spune că a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.
În aceste zile, ANRE lucrează la cadrul aferent celea de-a cincea perioade de reglementare, care va stabili cum și cu cât cresc tarifele de distribuție la gaze și energie electrică în următorii cinci ani. Industria este în dispută cu ANRE, pentru că, cel puțin pe baza informațiilor de până acum, o parte din costurile operatorilor nu vor mai fi recunoscute și, în plus, rata reglementată de remunerare propusă, de 6,75% pe an, este considerată insuficientă, având în vedere necesarul enorm de investiții în rețea pe care le prespune tranziția energetică, estimate de industrie la circa 15 miliarde de euro, doar până în 2030.
Citește și:
Tarfele de distribuție nu sunt mari, sunt nesimțit de mari iar voi condiționați realizarea investițiilor pe care nu le-ați făcut în trecut de tarife și mai mari.
Hai să ne uităm la restul țărilor din Europa ce prețuri finale au, ce tarife de distribuție au și mai ales cum arată rețelele lor.
Să nu mai zic că pentru fiecare kWh pe care noi prosumatorii îl injectăm și se consumă în aceeași rețea de joasă tensiune, voi primiți tarife de distribuție la nivelul cel mai mare ca și cum ar veni de la mama dracului – adică 100% profit cu 0% investiție pentru distribuție.
Nu vă convin tarifele, ieșiniți din piață da nu condiționați realizarea investițiilor în rețele.