Un gigant german cu 100 de ani de istorie a început dezvoltarea unui parc fotovoltaic mare în Giurgiu

O firmă controlată de un mare conglomerat german care a fost înființat în 1923 a primit avizul de racordare pentru un parc fotovoltaic de 245 MW în sudul României.

Firma Talgat Solar SRL a obținut, în ultima parte a lunii aprilie, avizul tehnic de racordare (ATR) pentru un parc fotovoltaic de dimensiuni mari, de 245 MW, care ar urma să fie situat în județul Giurgiu, Centrala Electrica Fotovoltraică Tălgat, potrivit datelor Transelectrica.

Parcul, care are o dată de finalizare destul de îndepărată, respectiv finalul anului 2028, ar urma să se racordeze înre-o stație nouă de 220 kV, la Călugăreni.

De remarcat la acest proiect, dincolo de mărime, este dezvoltatorul. Potrivit datelor Termene.ro, firma Talgat Solar SRL este deținută 100% de BayWa R.E Solar Projects Gmbh. “BayWa r.e. face parte din Grupul BayWa, experți în comerț, logistică, agricultură, energie și construcții. Fondat în München în 1923, înregistrează la momentul de față o cifră de afaceri de 23,9 miliarde EUR și se străduiește în continuare să depășească cele mai mari provocări cu care se confruntă societatea”, se arată în porezentarea de pe site-ul companiei.

Prezent în 3.000 de locații în peste 50 de țări, în agricultură, energie și materiale de construcții, BayWa R.E are aproape 21.000 de angajați

Firma care ar urma să dezvolte proiectul din Giurgiu a fost înființată în 2021. Alături de aceasta, grupul german mai controlează o altă companie din România, Nurlat Solar Energy SRL, dar în cazul căreia nu am găsit în datele Transelectrica vreun ATR emis pentru vreun parc.

″BayWa r.e. este în curs de constituire a unui portofoliu semnificativ de proiecte de energie regenerabilă, cu accent pe energie solară și eoliană, pentru a sprijini tranziția energetică în România. Vine, totodată, cu abordări inovative, cum ar fi proiecte-hibrid, stocare de energie, unități agrovoltaice și parcuri fotovoltaice plutitoare, pentru a răspunde câtorva dintre provocările cheie (ale tranziției – n.r.)″, spunea compania toamna trecută, potrivit unei știri Profit.ro.

Compania are doi acționari semnificativi: Bayerische Raiffeisen-Beteiligungs din Germania și Raiffeisen Agrar Invest din Austria, iar pe partea de agricultură este activă de mai multă vreme în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *