Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă din consumul de energie.
“Contract multianual de lucrări (2024-2026), avand ca obiect realizarea documentației tehnice de proiectare faza PTE, furnizarea echipamentelor si efectuarea lucrărilor necesare pentru implementarea unui sistem de trigenerare de înaltă eficiență și emisii reduse cu o putere de 2.000 kW electrici’.
Aceasta este denumirea contractului scos la licitație în sistemul electronic de achiziții publice de Camera Deputaților, un contract cu o valoare estimată de circa 31 de milioane de lei.
Insituția așteaptă oferte din partea companiilor interesate să participe la licitație până la 6 iunie, iar lucrarea ar trebui definitivată în 29 de luni. Criteriul de atribuire este cel mai bun raport preț-calitate, în cvare prețul are o pondere de 40%, iar 30% este „costul unitar de producție a energiei electrice si termice necesar utila, exprimat în lei/MWh, raportat la o perioadă de 10 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de cogenerare”. Restul punctajului este pentru serviciile care se acordă postgaranție.
Scopul achiziției este reducerea consumului de energie al Palatului Parlamentului.
Parlamentarii doresc o instalație de trigenerare (apă caldă, căldură, răcire) cu turbine pe gaz din rețeaua publică, cu o putere totală de 2.000 kW electrici și un randament de cel puțin 33%, cu cinci turbine interconectate, care să fie proiectată, transportată și pusă în funcțiune cu adaptarea corespunzătoare a instalațiilor de gaz, electrice, de termoficare, atomatizării și SCADA. Toată energia folosită va fi pentru autoconsum, și se va păstra configurația actuală (clădirea Palatului Parlamentului este racordată la termoficare) și după instalarea noului echipament.
Câștigătorul contracrului trebuie să vină și cu un plan de mentenanță al instalației pe zece ani, care să acopere inclusiv situațiile neprevăzute, socotind un regim de funcționare de 8.760 de ore pe an.