Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, controlat de stat, a încheiat, din nou, în piața de contracte bilaterale, mai multe înțelegeri pentru vânzare de energie electrică pe termen lung, până la finalul anului viitor. Prețurile nu sunt însă mici.
După ce a încheiat, în premieră, contracte pentru vânzare de energie cu livrare în anul 2026, Nuclearelectrica a încheiat, pe aceeași platformă de contracte bilaterale versiunea Licitație Extinsă Flex, alte contracte de vânzare de vînzare de energie electrică pe termen lung în viitor, potrivit datelor operatorului pieței.
Astfel, în 17 aprilie, Nuclearelectrica a scos la vânzare patru pachete de energie electrică bandă, la o putere de 10 MW, cu livrare în perioada 1 iulie 2024-31 decembrie 2025, prețul solicitat fiind de 430 de lei/MWh. Deci peste referința de acum, de 400 de lei/MWh, cu care producătorii pot vinde, până la finalul anului, energie prin MACEE – mecanismul de achiziție centralizată prin care primesc energia furnizorii mari – dar care a devenit opțional și mai este valabil până la finalul anului.
Compania a încheiat tranzacțiile la prețuri și mai mari, de 435-453 lei/MWh. Cumpărător a fost de data aceasta un furnizor mare, PPC Energie (fosta Enel), care și-a adjudecat toate pachetele.
În plus, compania a mai pus la vânzare, pe aceeași platformă, alte două pachete, de câte 5 MW bandă, tot cu livrare pe o perioadă de un an și jumătate începând cu 1 iulie 2024. Tot la 430 de lei/MWh, iar cumpărător a fost tot PPC Energie, care a oferit 435, respectiv 444 de lei/MWh.
În total, doar prin contractele încheiate pe această platformă, Nuclearelectrica a vândut doar în această sesiune de licitație cam 0,66 TWh de energie electrică.
Dacă nu mai apar modificări legislative, în teorie piața de energie electrică a fi din nou liberă 100% pentru prodeucători începând cu începutul anului 2025. În procesul de tranziție la piața liberă, pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026 furnizorii vor publica oferte-tip doar pentru perioade pentru care au achiziționat, la data elaborării ofertei, o cantitate de energie electrică cel puțin egală cu 50% din consumul clienților din portofoliu.
Nuclearelectrica funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013. SNN operează centrala nucleară de la Cernavodă, care operează două unităţi nucleare CANDU cu o capacitate de 1.400 MW. Nuclearelectrica contribuie cu circa 20% din energia nucleară la producţia totală de energie.
Compania a înregistrat în anul 2023 un profit net de 2,48 miliarde lei, în sădere cu 10% față de nivelul din anul 2022, la venituri din vânzarea energiei electrice de 7,4 miliarde de lei, în creștere cu 17% față de cele din 2022.