Agenția UE pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei – ACER a avertizat că majoritatea statelor membre sunt mult sub obiectivul privind comerțul transfrontalier cu energie electrică disponibil. Nivelul de 70% – procent din capacitatea liniilor de interconexiune care să fie deschis pentru tranzacții transfrontaliere – devine obligatoriu la sfârșitul anului 2025.
Parlamentul European și Comisia Europeană trebuie să conștientizeze necesitatea ca operatorii de rețele electrice să maximizeze capacitatea de transport al energiei electrice pe care o pun la dispoziție pentru comerțul transfrontalier, potrivit ACER, care a emis un avertisment public către cele două instiuții.
Astfel, într-un document de opinie adresat celor două instituții, ACER a subliniat urgența ca operatorii de sistem și de transport al energiei electrice (OTS, Transelectrica în cazul României) să își îndeplinească obligația de a pune la dispoziție 70% din capacitatea de transport pentru comerțul transfrontalier cu energie electrică până la sfârșitul anului 2025. Nivelul de 70% este necesar pentru a se atinge obiectivele politice ambițioase pentru energiile regenerabile, a subliniat agenția.
Capacitatea de transport este esențială pentru comerțul transfrontalier de energie electrică, iar OTS trebuie să ofere cât de mult se poate, a declarat ACER. UE a introdus regula de 70 % în 2019, deoarece țările nu au reușit să pună la dispoziție suficient de repede o capacitate suficientă.
Pragul minim de 70% provine din Regulamentul privind energia electrică. Acesta este prevăzut pentru a atenua din discriminarea produsă schimburilor interzonale în favoarea celor interne. ACER a declarat că regula de 70% a devenit un instrument cheie în progresul integrării pieței UE a energiei electrice.
ACER a publicat în iulie raportul anual de monitorizare a pieței privind capacitățile transfrontaliere și marja minimă de 70% disponibilă pentru schimburile transfrontaliere, cunoscută și sub denumirea de MACZT, pentru 2022. Cele mai multe state membre au pus la dispoziție, în medie, între 30% și 50% pentru anumite elemente de rețea. Aceasta înseamnă că, cu unele excepții, obiectivul de a putea garanta o MACZT de 70% este încă departe.
De exemplu, cei 300 GW de energie eoliană offshore preconizați a fi instalați în UE până în 2050 vor necesita o piață integrată cu o capacitate suficientă pentru a ajunge la centrele de cerere din întregul bloc. Maximizarea capacității rețelei se referă nu doar la rețeaua fizică (linii de înaltă tensiune), ci și la capacitatea comercială pe care OTS o pun la dispoziție pentru a fi tranzacționată cu vecinii.
Cerința de 70% este o condiție prealabilă pentru tranziția energetică, sporește securitatea aprovizionării cu energie electrică prin optimizarea utilizării rețelei existente și atenuează prețurile și volatilitatea prețurilor, se arată în document. ACER a mai spus că aceasta oferă pieței flexibilitatea atât de necesară.