Rusia a cerut Kazahstanului să fie pregătit să îi furnizeze 100.000 de tone de benzină, în cazul în care vor apărea probleme în aprovizionarea cu carburanţi, agravate de atacurile cu dronă ale ucrainenilor şi întreruperile în funcţionarea rafinăriilor ruseşti, au declarat pentru Reuters mai multe surse din industria petrolieră, transmite Agerpres.
Una dintre surse a precizat că un acord cu privire la utilizarea rezervelor kazahe pentru Rusia a fost deja convenit.
Ţara vecină Belarus a acceptat deja să ajute Rusia prin furnizarea de benzină.
Atacurile cu dronă ale forţelor ucrainene au forţat rafinăriile ruseşti să închidă aproximativ 14% din capacităţi în primul trimestru, potrivit calculelor Reuters. Până acum, autorităţile de la Moscova au spus că situaţia de pe piaţa internă de combustibili este stabilă şi există suficiente stocuri.
De obicei, Rusia este un exportator net de carburant şi un furnizor pentru pieţele internaţionale, însă perturbarea activităţilor rafinăriilor a forţat companiile petroliere ruseşti să recurgă la importuri.
Sursele citate de Reuters spun că Moscova a cerut Kazahstanului să pună la punct o rezervă de urgenţă de 100.000 de tone de benzină, care să fie gata să fie livrată Rusiei.
Autorităţile de la Moscova au interzis exporturile de benzină, de la 1 martie, pentru a asigura aprovizionarea pieţei interne. Acest embargou nu se aplică ţărilor din Uniunea Economică Euroasiatică, care include şi Kazahstanul, precum şi altor ţări, cum este Mongolia, cu care Rusia are un acord interguvernamental privind livrările de carburanţi.
Cu toate acestea, traderii spun că interdicţia ar putea fi extinsă dacă situaţia din Rusia s-ar înrăutăţi.
Săptămâna trecută, o rafinărie din apropiere de Orsk şi-a oprit producţia după spargerea unui dig în apropierea fluviului Ural, care ieşise din matcă. De asemenea, inundaţii de amploare au afectat şi Kazahstanul.
Potrivit surselor, la data de 5 aprilie, rezervele Kazahstanului de benzină Ai-92 se situau la 307.700 de tone, cele de benzină Ai-95 la 58.000 de tone. Rezervele de motorină erau la 435.300 de tone iar cele de combustibil de avion la 101.000 de tone.
Kazahstanul a restricţionat şi el exporturile de carburanţi până la finele anului, exceptând cele în scopuri umanitare.