Șeful DEN invită producătorii de energie să se înscrie în piața de echilibrare, sperând că așa vor mai scădea prețurile uriașe, de mii de lei/MWh. Premieră: “Avem și o solicitare pentru un serviciu de demand-response”

În condițiile în care prețurile foarte mari din piața de echilibrare sunt o realitate din ce în ce mai dureroasă, directorul Dispeceratului Energetic Național invită producătorii să se înscrie în această piață în care unele sume încasate sunt „în afara oricărei rațiuni comerciale” și a dezvăluit că există și interes din partea unui agregtor al unor consumatori de a participa în piața de echilibrare. 

“În piața de echilibrare sunt dificultăți, și sunt probleme în toată Europa. Este o piață penalizatoare, dacă ajungi să fii în dezechilibru și dacă dezechilibrul este foarte mare, ajungi să plătești sume considerabile, iar unele sume sunt total în afara oricărei rațiuni comerciale pentru cine le încasează”, a spus Virgiliu Ivan, șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN) de la Transelecrica, la evenimentul Solar Energy Bucharest Summit rpsunzând unei întrebări puse de noi.

“Avem aproape lunar întâlniri cu producătorii și potențialii furnizori de servicii de echilibrare, îi încurajăm să se califice și să ofere servicii. Îi invit pe toți cei care dețin instalații de producție să vină să discute cu noi și să-și califice instalațiile astfel încât volumul capacităților să crească. Fiind concurență, avem speranța că prețurile vor scădea, și pentru dezechilibrul pozitiv, și cel negativ. Din păcate piața de echilibrare nu a mai fost obligatorie, mulți s-au retras, și doar o parte dintre ei mai sunt calificați și mai oferă servicii, dar asta vine din reglementări la nivel european”, a mai spus Ivan, care a mai dezvăluit și că, în prmeieră Transelectrica analizează și o cerere de echilibrare a sistemului venită din partea de consum.

“Avem o solicitare pentru un serviciu de demand-response, consumator, pentru o putere de 10 MW, urmeaza sa ne întâlnim și să îi sprijinim să participe, ar fi o noutate pentru zona de sud-est a Europei”, a sous Ivan, care a mai explicat că este vorba despre cineva care agregă mai mulți consumatori și poate interveni doar când sistemul este în deficit, dar a refuzat să spună despre cine este vorba.

L-am înrebat pe Ivan despre situația din piața de echilibrare în condițiile în care, ieri, la același eveniment, președintele PATRES, Martin Moise, a spus că duminica trecută s-a înregistrat un preț de minus 10.000 lei/MWh în piața de echilibrare.

Multe ore cu prețuri mari

Nu a fost singura data în acest an când s-a ajuns la astfel de prețuri. Raluca Rusu, Development Director la Monsson Trading a arătat că, de la începutul anului până la 27 martie, s-au inregistrat în șase rânduri prețuri de peste 10.000 de lei/MWh, în opt rânduri prețuri între 7.000 și 10.000 de lei/MWh, și în 212 rânduri prețuri între 5.000 și 7.000 de lei/MWh. A venit și cu o prezentare grafică:

“Prețurile sunt mari și intervalele sunt multe, avem o piață de echilibrare foarte scumpă, este foarte de-corelată de prețul PZU. Trebuie să fii mereu preocupat de ce e în exces sau lipsește. Dacă nu ești atent la prognoză, la achiziția din intraday, aceste prețuri vor fi o realitate din ce în ce mai dureroasă în viitorul apropiat”, a spus Raluca Rusu.

3 Comments

  1. Eu vreau să văd primul agregator care va oferi pe piața de echilibrare o baterie virtuală formată din capacitățile de stocare ale prosumatorilor. Aș participa la un astfel de serviciu cu 20, posibil 30kWh. Dacă am avea 100 de prosumatori cu câte 30kWh deja ar fi o baterie destul de consistentă și cea mai mare din țară, să nu mai zic la 1000 sau mai mult.
    Instalațiile există, sistemele permit, lipsește doar softul de agregare și inițiativa.

    1. Esti glumet. Prosumatori sunt principalul factor de dezechilibru acum pentru ca majoritatea consuma foarte putin din ce produc (au uitat de partea cu consumator din prosumatori).

      Daca tu personal ai mai multa putere de intrare in baterii peste ce produc panourile tale esti foarte tare dar o raritate ca nu prea are logica.
      Nu va exista un agregator prea curand ca nu poate concura cu Hidrolectrica la pret si nu pot sa intre pe piata cand soarele genereaza dezechilibrele mari(banoase) ca deja aveti panourile voastre care baga in baterii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *