Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie și autodenumit lider național în domeniul energiei regenerabile, vizează în 2024, la nivel consolidat, venituri operaționale de 394 milioane de lei, EBITDA de 49 milioane de lei și un profit net de 35 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei.
„Bugetul de venituri și cheltuieli pe care îl propunem pentru anul acesta este unul prudent și ține cont de toate posibilele evoluții macroeconomice, dar și la nivel de industrie. Cu toate acestea, în contextul dezvoltărilor dinamice și a provocărilor în continuă schimbare ale sectorului energetic, preconizăm că 2024 va fi un an de creștere consistentă pentru Simtel.
Astfel, în 2024, ne propunem să depășim semnificativ capacitatea totală instalată în 2023, de 86 MWp, datorită centralelor electrice fotovoltaice pe care le vom construi pentru clienți, dar și pe fondul contribuției pe care o vor aduce parcurile noastre fotovoltaice. Potențialul de creștere în domeniul energiei regenerabile rămâne în continuare la un nivel ridicat având în vedere necesitatea companiilor din toate industriile din România de a efectua tranziția la energia verde.
Totodată, în România există o serie de inițiative guvernamentale care sprijină astfel de investiții, precum Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), proiectele din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Fondul de Modernizare și Electric Up 2. Luând în considerare aceste aspecte, în 2024 ne dorim să valorificăm toate oportunitățile existente în vederea continuării dezvoltării grupului și consolidării poziției de lider de piață în acest domeniu”, a declarat Mihai Tudor, CEO și membru executiv al Consiliului de Administrație al Simtel Team.
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivel consolidat pentru anul 2024 include rezultatele preconizate a fi generate de Simtel Team S.A. și principalele companii în care Simtel Team S.A. deține participații: Simtel Solar S.R.L. din Republica Moldova (100%), ANT Power Energy S.R.L (51%), Agora Robotics S.R.L (51%), Custom Soft Solutions S.R.L (39%), GES Furnizare S.R.L (62%), Pleșoiu Solar S.R.L (99%) și Oasis Green Energy 3 S.R.L. (100%).
“În 2024, zona de instalare soluții la cheie de centrale fotovoltaice pentru clienții companiei, precum și cea de producție și furnizare de energie rămân în centrul strategiei Simtel, dar în paralel compania urmărește continuarea diversificării surselor de venit prin oferirea de soluții inovatoare de stocare a energiei, dezvoltarea rețelelor de stații de încărcare pentru mașini electrice, implementarea soluțiilor de măsură și control de tip Virtual Power Plant (VPP), precum și lansarea unei linii de roboți autonomi pentru curățenie industrială”, arată comunicatul companiei.
În ceea ce privește producția de energie electrică, în 2024, Simtel mizează pe potențialul parcurilor fotovoltaice proprii pe care compania le dezvoltă și operează, în special pentru că o parte dintre acestea sunt deja la stadiul gata de construcție și urmează să intre în etapa de implementare.
Compania deține în prezent șase de astfel de parcuri aflate în diverse stadii de implementare – în Pleșoiu, unde a fost finalizată prima fază a proiectului în august 2023, Anina, Ianca, Giurgiu, Mangalia și Salonta. La momentul finalizării lucrărilor pentru toate proiectele, acestea vor avea o putere instalată totală de aproximativ 75 MWp DC și vor genera anual o producție de circa 100 GWh.
Totodată, pentru parcul fotovoltaic de la Giurgiu, compania a anunțat în data de 25 martie 2024 obținerea unei finanțări nerambursabile în cadrul PNRR, în valoare de aproximativ 60,6 milioane de lei (fără TVA) pentru construirea centralei electrice fotovoltaice în cadrul acestui parc. Centrala electrică fotovoltaică de la Giurgiu va avea o capacitate instalată planificată de 52 MWp DC (putere maximă la nivelul panourilor). Terenul pe care va fi construită centrala este deținut de companie, proiectul având obținute deja toate autorizațiile necesare pentru a demara implementarea – documentația tehnică, Avizul Tehnic de Racordare, autorizația de construire. Compania estimează că proiectul va fi finalizat în T4 2024 – T1 2025.
În ceea ce privește furnizarea de energie electrică, compania se așteaptă ca prin intermediul GES Furnizare S.R.L. să continue să atragă din ce în ce mai mulți clienți. GES a reușit ca într-o perioadă foarte scurtă de la momentul obținerii licenței din partea ANRE, în ianuarie 2024, să semneze deja trei contracte pentru furnizarea de energie electrică pe o perioadă standard de 12 luni cu clienți din domenii diverse, precum producția de mase plastice, retail și operarea de spații logistice.
În ultimii patru ani, Simtel Team a proiectat și pus în funcțiune numeroase centrale electrice fotovoltaice pentru clienți din diverse industrii. Parcurile fotovoltaice pentru care Simtel furnizează servicii de Operare, Mentenanță și Service însumează peste 284 MWp instalați și produc anual 352.000 de MWh, corespondentul consumului a 106.000 de locuințe într-un an, reducând cu 217.000 de tone pe an emisiile de gaze cu efect de seră, ajutând astfel la protejarea mediului înconjurător și având un impact pozitiv asupra sănătății și a calității vieții comunităților, în special în zonele urbane dens populate.
Simtel Team este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 iulie 2021, având, în prezent, o capitalizare de piață de aproximativ 474 milioane de lei. Simtel Team este o companie românească, fondată în 2010 de trei antreprenori români – Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău. Compania operează în trei domenii de activitate – integrator de soluții în domeniul telecomunicațiilor, energie regenerabilă și automatizări industriale.