Noua Lege a Petrolului şi gazelor va modifica sistemul actual al redevenţelor practicate în România. În medie, impozitul aplicat de stat companiilor ce exploatează hidrocarburi va creşte. Mai mult, statul ar putea cere o cotă parte din producţia de petrol şi gaze, după introducerea sistemului de împărţire a producţiei.
Noul sistem de redevenţe aplicat exploatărilor de petrol şi gaze va fi finalizat în prima jumătate a lunii septembrie şi va aduce modificări importante faţă de cel actual stabilit prin Legea Petrolului şi Gazelor din 2004, potrivit unor surse din cadrul Agenţiei de Resurse Minerale, citate de ECONOMICA.net
Noul sistem va mări, în medie, nivelul procentual al redevenţelor pe care statul român le percepe companiilor ce exploatează zacăminte de petrol şi gaz „chiar şi cu 40-50%”, potrivit surselor. Noul sistem de redevenţe va impozita diferenţiat companiile pe categoriile de zăcământ şi volumul de investiţii necesar pentru exploatarea lui. În prezent, redevenţele se situează în intervalul 3,5 şi 13%, criteriul de diferenţiere fiind puterea zăcământului. Spre exemplu, Petrom plăteşte o redevenţă de 13,5% pentru zăcămintele cu o producţie trimestrială mai mare de 100.000 de tone şi de doar 3,5% pentru zăcămintele de sub 1.000 de tone producţie trimestrială. La gaze, există acelaşi interval al redevenţelor, cuprins între 3,5-13,5%
„Se analizează sistemul de redevenţe practicat în mai multe state europene: Anglia, Turcia, Polonia, ţări care vorbesc despre redevenţe ca un pachet fiscal care include, pe lângă impozitul propriu-zis, şi o serie de alte taxe şi tarife plătite pentru exploatarea zăcământului”, au precizat sursele citate de ECONOMICA.net.
O noutate adusă de noul sistem de redevenţe ar putea fi şi împărţirea producţiei. Astfel, statul ar putea percepe un procent din cantitatea de gaze extrasă pentru valorificare conform propriilor interese. „Fie că se solicită bani în contul catităţii de hidrocarburi ce revine statului, fie că o parte din hidrocarburi se duce acolo unde este indicat de către stat, acestea sunt variante care se folosesc cu succes în cadrul altor ţări din lume”, explică sursele citate.O altă noutate va fi că o parte din redevenţa colectată va rămâne la dispoziţia comunităţilor locale.
Sistemul de împărţire a producţiei (Production Sharing Agreements) este destul de puţin întîlnit în Europa şi este valabil mai ales pentru statele cu zăcăminte bogate. Este folosit mai ales în Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. Practic, compania primeşte dreptul de a dezvolta un zăcământ şi, dacă are succes, va recupera banii investiţi din vânzarea hidrocarburilor pe piaţă. După amortizarea investiţiei, profitul este împărţit între companie şi guvern, în general în proporţie de 20%-80%.
În realizarea studiului privind noul sistem de redevenţe Agenţia de Resurse Minerale lucrează în cadrul unei comisii interministeriale care beneficiază şi de asistenţa unor firme de audit de calibru. Anul trecut, statul român a încasat din redevenţele încasate de la companiile ce exploatează petrol şi gaze 400 de milioane de euro.