Oil Terminal vrea să negocieze cu Euronova Energies construirea unui terminal de bitum, a anunțat compania pe Bursa de la București. Consiliul de Administrație a convocat sedinta AGEA pe 28 martie pentru aprobarea demarării negocierilor cu ofertantul clasat pe primul loc.
Oil Terminal a primit oferte de la șapte firme pentru construirea unui terminal de bitum, iar Euronova Energies SA este ofertantul clasat pe primul loc. Consiliul de Administrație al companiei de Stat vrea să demareze negocierile cu compania elvețiană.
Euronova Energies comercializează, transportă și depozitează țiței și produse rafinate pe piața din Europa de Sud-Est. Compania are capacități de stocare pe coasta Mării Adriatice, dar și la Marea Neagră, potrivit datelor de pe site-ul propriu al companiei. Compania are sedii la Geneva (Elveția), Dubai (EAU) și Novi Sad (Serbia).
Presa din Republica Moldova a relatat în urmă cu câțiva ani că a câștigat mai multe licitații organizate de compania rusească de stat Zarubezhneft în 2021, dar și că Euronova Energies SA intermediază motorină rusească către Transnistria prin România, potrivit Anticorupție.md.
Firmele care au mai depus oferte sunt: Socar Petroleum S.A., Takida Terminal S.R.L., Frial S.A., OMV Petrom S.A., Vitaro Energy S.R.L. și Trafigura Pte Ltd.
Actuala producție internă de bitum acoperă doar 20% din necesar.
Terminalul de bitum va fi amplasat pe actuala platformă a Secţiei Platformă Port, situată în incinta Portului Constanţa, Dana 69, pentru care Oil Terminal are încheiat un contract de închiriere cu Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Poziţionarea strategică a platformei pe care se va construi terminalul de bitum constituie un avantaj imbatabil prin accesul la toate căile de transport (maritim, feroviar şi rutier).
În prezent, în incinta Port Constanța funcționează un singur furnizor de servicii de manipulare și depozitare bitum.
România este acum importator net de bitum, iar singurul producător din țară este rafinăria Vega Ploiești, parte a grupului Rompetrol (KMG Intrnational). Acolo se produce bitum rutier cu polimeri, mai scump, dar mai rezistent în timp.