Kawasaki Gas Turbine Europe anunță debutul exploatării comerciale a primului generator din lume echipat cu turbină pe gaz în amestec cu 30% hidrogen, la o unitate a Chevron Phillips Chemical din Belgia.
“Chevron Phillips Chemical International N.V. este o filială a Chevron Phillips Chemical Company (CP Chem), unul dintre cei mai mari producători mondiali de olefine și poliolefine și un furnizor de top de aromatice, alfa-olefine, produse stirenice, produse chimice speciale, conducte din plastic și rășini polimerice. În Belgia, compania deține și exploatează o fabrică în Tessenderlo care produce compuși organici de sulf. Fabricarea acestor produse și procesele chimice asociate au ca rezultat și un exces valoros de hidrogen care poate fi utilizat pentru a economisi energie și pentru a decarboniza eficient cererea de energie”, arată Kawasaki.
În martie 2021, Kawasaki Gas Turbine Europe a instalat o turbină cu gaz tip DLE (Dry Low Emission) GPB17D alimentată cu gaze naturale, cu o putere electrică de 1,8 MWe, la uzina Tessenderlo a CPChem.
În octombrie 2023, sistemul DLE standard existent a fost modificat pentru a deveni un DLE cu 30 % H2, care poate fi alimentat cu hidrogenul generat ca produs secundar la fața locului. Datorită acestui nou sistem care a fost implementat și pus în funcțiune în timpul unei întrețineri standard, emisiile de NOx sunt menținute sub 15 ppm.. De atunci, această turbină a fost prima turbină cu gaz din lume care a funcționat în mod flexibil în intervalul de capacitate 0-30% volum de hidrogen.
Performanțele tehnologiei vor face posibilă în viitor utilizarea pe amplasament a tehnologiei Kawasaki Hydrogen Gas Turbine Micro-Mix, care poate arde până la 100 % hidrogen, mai arată Kawasaki.
Mă lămurește și pe mine cineva:
– s-a descoperit cumva „perpetuum mobile de speța I”, adică să generezi mai mult decât consumi…?
Pt că aș dori niște cifre concrete:
– la cantitatea X de H2, câtă energie electrică va fi generată în final ?
– iar aceeași cantitate X de H2, câtă energie electrică va consuma pt a fi produsă prin electroliza apei…?
Deoarece, din cate știu eu, cu două mici excepții, H2 NU SE GĂSEȘTE ÎN MOD NATURAL, ci trebuie produs cu un consum substanțial de energie electrică !!!
Aici ideea ii sa folosesti excesul de energie solara atunci cand e soare si energie eoliana atunci cand bate vantul, care altfel ar fi fost irosita. H2 e un mod de stocare a energiei pe care nu ai unde sa o folosesti.
Mult mai veche tehnologia si cu mult mai sigura este tehnica de a pompa apa in amonte la centralele hidro (a se vedea Ciunget).
Se reinventeaza o roata patrata still moda neinteleasa – ca tehnic vorbind – > nu are niciun sens / existand deja metode mult mai vechi si mult mai sigure (care nu implica risc de explozie si dificultati de transport combustibil lichid extrem de volatil si periculos). De avut in vedere ca utilizarea excesului de energie fotovoltaica in hidrogen, in sine nu este un raspuns complet, deoarece PV – urile nu produc reactiv necesar in procesele de electroliza. Asteptam totusi marea dezvaluire de perpetum mobile speta I, care sa dea sens acestui trend – care are de-a face mai mult cu moda decat cu tehnica.