Nuclearelectrica, unul dintre marii producători de energie electrică din România, controlat de stat, a reușit să surprindă azi piața reușind să vândă energie electrică cu livrare în anul 2025, la prețul de 460 de lei/MWh.
Nuclearelectrica a plasat astăzi pe piața de contracte bilatarale PCCB-LE Flex a OPCOM, cea pe care sunt publice numele companiilor și ofertele, două oferte de vânzare de energie electrică cu livrare în anul 2025, o premieră în tranzacțiile din acest an de pe această piață.
Compania a scos un pachet de 10 MW bandă (66.000 MWh) cu livrare în perioada 1 aprilie-31 decembrie 2025 și un altul, de 5 MW, cu livrare în aceeași perioadă (33.000 MWh), la prețuri de 460 de lei/MWh. Ambele oferte și-au găsit cumpărător, compania de stat Electrificare CFR, cea care asigură energia de tracțiune pentru locomotive pe rețeaua feroviară, care a plătit prețul de 460 de lei/MWh. A fost singura ofertă de răspuns.
Prețul este cel mai interesant lucru la această tranzacție.
După cum se vede, Nuclearelectrica a scos la vânzare energie electrică cu livrare în perioada de după 31 martie 2025, moment la care, potrivit legii, dispare mecanismul de plafonare și dispare, implicit, și mecanismul de alocare centralizată, prin care marii producători vând energie la prețul reglementat de 450 de lei/MWh.
În condițiile în care prețurile în piață sunt în scădere, iar așteptările sunt ca ele să scadă în continuare, iată că producătorul de stat a reușit să obțină, pentru perioada de livrare-post plafonare, un preț mai mare și decât prețul pieței de acum pentru perioada de livrare de atunci, și mai mare decât cel reglementat prin MACEE.
Pentru comparație, produsul calendar 2025 pentru piața germană, adică prețul energiei cu livrare tot anul viitor în Germania – cel mai mare consumator din Europa, era tranzacționat la nivelul de 73 de euro/MWh, adică undeva la 365 de lei/MWh. De asemenea, pentru piața românească, chiar dacă este un indicator mai puțin relevant pentru că au fost puține tranzacții, indicatorul ROPEX FM 2025, care arată prețul mediu al tuturor tranzacțiilor cu livrare anul viitor), arată un preț de 336 de lei/MWh.
Societate Naţională Nuclearelectrica funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013. SNN operează centrala nucleară de la Cernavodă, care operează două unităţi nucleare CANDU cu o capacitate de 1.400 MW. Nuclearelectrica contribuie cu circa 20% din energia nucleară la producţia totală de energie