Rețele Electrice (fosta Enel, actuala PPC), a finalizat proiecte de modernizare a rețelelor de 147 mil. lei, cu finanțare din fonduri europene. Aceasta a fost doar prima etapă

Companiile Rețele Electrice (fostele E-Dstribuție), acum parte a grupului PPC anunță finalizarea primei etape a unor proiecte de investiții cofinanțate din fonduri europene, care au vizat fiecare dintre cele trei zone de distribuție.

Valoarea totală a investițiilor în rețele de distribuție a energiei electrice se ridică la aproape 147 de milioane de lei (cu TVA), din care finanțarea europeană se ridică, în total, la 101 milioane de lei. Iată investițiile pentri fiecare zonâ de rețea

Dobrogea

Rețele Electrice Dobrogea a finalizat prima etapă dintr-un proiect în valoare de peste 45,6 milioane de lei, TVA inclus, din care valoarea eligibilă actualizată este de 30,6 milioane lei care constă în modernizarea infrastructurii energetice din municipiul Constanța.

În cadrul primei etape a proiectului au fost modernizate parțial rețelele de medie tensiune din municipiul Constanța, în beneficiul a 12.553 de clienți din municipiu. Lucrările au constat în modernizararea a 21 de posturi de transformare, alimentate prin linii de medie tensiune cu plecare din 5 stații de transformare de înaltă tensiune 110/20 kV, astfel încât serviciul de distribuție a energiei electrice să fie îmbunătățit.

O altă componentă a proiectului realizată în această primă etapă o reprezintă dezoltarea și implementarea, cu fonduri proprii, a unei platforme în cloud de tip analytics pentru procesul de măsură-încasare prin intermediul căreia se procesează date de la toate contoarele inteligente ale operatorului de distribuție.

Banat

Rețele Electrice Banat a finalizat prima etapă dintr-un proiect în valoare de peste 46 milioane de lei, TVA inclus, din care valoarea eligibilă actualizată este de 32,8 milioane de lei care constă în modernizarea unor elemente ale infrastructurii energetice din municipiul Timișoara.

În cadrul proiectului a fost modernizată parțial rețeaua de joasă și medie tensiune din municipiul Timișoara în beneficiul a aproximativ 12.800 de clienți. Lucrările au constat în modernizarea a 35 de posturi de transformare în anvelopă de beton care dispun de echipamente noi, moderne, integrate în sistemul de telecontrol, permițand astfel diminuarea semnificativă a duratei întreruperilor.

O altă componentă a proiectului realizată în această primă etapă o reprezintă dezoltarea și implementarea, din fonduri proprii, a unei platforme în cloud de tip analytics pentru procesul de măsură-încasare prin intermediul căreia se procesează date de la toate contoarele inteligente ale operatorului de distribuție.

Muntenia

Rețele Electrice Muntenia a finalizat în decembrie 2023 prima etapă dintr-un proiect în valoare totală de peste 55,35 milioane de lei, TVA inclus, din care valoarea eligibilă actualizată este de peste 38 milioane de lei, care constă în modernizarea infrastructurii energetice din municipiul Giurgiu, precum și din localităţile Oinacu, Plopşoru, Braniştea şi Dăiţa din același județ.

În cadrul primei etape a proiectului a fost modernizată parțial rețeaua de medie tensiune din municipiul Giurgiu și alte patru localități din județ, în beneficiul a peste 12.800 de clienți. De asemenea, pe o distanță de 2,5 km, între localitățile Oinacu și Plopșoru, rețeaua de medie tensiune a fost trecută în subteran. Lucrările au constat și în modernizarea a 47 posturi de transformare din reședința de județ și din cele patru localități din mediul rural, inclusiv prin trecerea din structura de post aerian pe stâlp în post în anvelopă de beton.

Porțiunea de rețea îngropată, precum și posturile de transformare care au fost reamplasate la sol vor ajuta inclusiv la prevenirea unor avarii care pot fi generate de intemperii pentru că aceste elemente de rețea nu vor mai fi expuse direct la condițiile meteo extreme.  În ceea ce privește rețeaua de joasă tensiune, proiectul a constat în înlocuirea cablurilor de joasă tensiune pe o distanță totală de aproximativ 20 km cu unele moderne, torsadate, care deservesc cele patru localități din județ incluse în proiect.

”Cinci localități din județul Giurgiu, patru din mediul rural și reședința de județ, beneficiază acum de o rețea inteligentă și de un serviciu  de distribuție îmbunătățit, în urma acestei investiții, susținute prin fonduri POIM și proprii. De asemenea, în cadrul proiectului, a fost dezvoltată o platformă digitală pentru agregarea datelor de consum ale clienților cu contoare inteligente. Aceasta a fost dezvoltată de grupul de companii Rețele Electrice, în beneficiul clienților din toate cele trei regiuni în care sunt prezenți acești operatori de distribuție. În ceea ce îi privește pe clienții cu contoare inteligente din județul Giurgiu, aceștia pot să își monitorizeze consumul de energiei electrică în timp real și astfel să adopte comportamente mai eficiente din punct de vedere energetic. Vom continua și instalarea de contoare inteligente în cât mai multe gospodării din zonă”, a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.

Proiectul, inițiat în aprilie 2020, a condus la modernizarea unor porțiuni de rețea care asigură clienților imbunatatirea calitatii tehnice serviciului de distribuție a energiei electrice, la un nivel de calitate standardizat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *