Două parcuri eoliene de câte 46 MW fiecare din Bacău, deținute 50-50 de Petrom și Renovatio, au primit avizele de racordare

Firma Union Wind SRL a primit în decembrie două avize tehnice de racordare (ATR) pentru două parcuri eoliene în județul Bacău, potrivit datelor Transelectrica.

Este vorba despre centralele electrice eoliene Tătărăști 1 și 2, fiecare proiect având o capacitate de 45,9 MW. ATR-urile au valabilitate de un an – expiră așadar la 18 decembrie 2024 (probabil vor fi reînnoite), iar data estimată de punere în funcțiune este finalul anului viitor.

Potrivit datelor Termene.ro,  Union Wind este deținută 100% de firma Electrocentrale Borzești SRL, companie care a fosr contolată până recent de către Renovatio, prin RNV Infrstructure.

La începutul acestui an, OMV Petrom anunța că achiziționează  jumătate din Electrocentrale Borzești ți toată rețeaua de stații de încărcare a mașinilor electrice a Renovatio, cea mai mare din țară, cu 400 de puncte de încărcare.

Atunci, compania a anunțat că Electrocentrale Borzești deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic – cel mai probabil și acești 92 MW pentru care s-au prrimit ATR în decembrie erau incluși.

“Prin achiziționarea a 50% din cel mai mare portofoliu de proiecte eoliene din România, OMV Petrom completează portofoliul existent de proiecte fotovoltaice de 1 GW. Parcul fotovoltaic și cele patru parcuri eoliene vor fi construite în zona de nord-est a României.

Conform estimărilor actuale, parcul fotovoltaic ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic național de la începutul anului 2024, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producția între 2025-2027. Proiectelor li s-a acordat deja acces la rețeaua națională de transport a energiei electrice”, spunea Petrom în comunicatul emis la începutul anului, când a anunțat tranzacția.

Citește și:

Petrom intră în perioada investițiilor-record: opt miliarde de lei în fiecare an de acum încolo în proiecte din România

 

1 Comment

  1. Alin Mituta – europarlamentar Reper a declarat ca ‘ Am vorbit astăzi la The 5G Conference, organizată la Bruxelles de către Forum Europe, despre prioritățile mele pe Actul privind infrastructura gigabit pe care sunt negociatorul Parlamentului European. Scăderea substanțială și eliminarea treptată a tarifelor suplimentare pentru apelurile între statele membre UE. Ar trebui să nu existe nicio diferență de cost între apelurile pe care le facem în țară versus cele pe care le facem către alte țări UE. Acces la internet de mare viteză: dezvoltarea rapidă a rețelei 5G și de fibră optică și conectarea zonelor rurale și izolate.Săptămâna viitoare avem ultimele negocieri. Vă țin la curent. ‘. Intra pe noul meu blog de analiza a alegerilor europarlamentare https://europarlamentare2024.wordpress.com/ pentru a urmari analiza completa a alegerilor europarlamentare de anul acesta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *