Petrom estimează că va avea o capacitate funcțională în fotovoltaic de 80 MW până la finalul anului

OMV Petrom, cea mai mare companie energetică românească, estimează că, până la finalul acestui an,  va pune în funcțune 80 MW în fotovoltaice.

Estimarea a fost făcută de Franck Neel, directorul companiei responsabil de divizia de gaze și energie, la teleconferința cu analiștii după publicarea rezultatelor financiare ale companiei pe anul 2023.

“În ceea ce privește capacitatea fotovoltaică, trebuie, desigur, să finalizăm unele dintre tranzacțiile de M&A pe care le-am anunțat la începutul anului. Am semnat, acum trebuie să finalizăm. Sunt cei 450 de megawați la CE Oltenia, care vor fi împărțiți 50-50% cu partenerul nostru, CE Oltenia.

Avem cei 710 megawați în Teleorman, unde așteptăm o finalizare a tranzacției în acest an. Și avem aproximativ 100 de megawați de alte proiecte care sunt proiecte Petrom de fotovoltaice. Ne așteptăm, dacă totul merge bine legat de aceste finalizări, să producem deja până la sfârșitul anului 2024, să avem aproximativ 80 megawați de PV deja în funcțiune.

Deci, acesta va fi un obiectiv, dar sunt încă multe de făcut în acest an, dar va fi un an interesant în ceea ce privește finalizarea și luarea deciziilor finale de investiție pe toate aceste proiecte diferite”, a spus Neel răspunzând unei întrebări.

Pentru tot ce înseamnă dezvoltare pe zona de regenerabile, OMV Petrom are în plan investiții de 3,7 miliarde de euro, până în 2030, potrivit ultimelor date. Pe partea de generare de energie electrică din surse regenerabile, are în vizor un portofoliu de peste 1.000 MW noi doar în fotovoltaic, adică peste 10% din capacitatea solară estimată a României. În acest sens, au fost deja semnate contractele pentru parcurile fotovoltaice de circa 430 MW care se construiesc împreună cu Complexul Energetic Oltenia, iar primele cantități de energie ar urma să intre în rețea la finalul anului următor, cu o întârziere de un an. În plus, la începutul anului, OMV Petrom, a achiziționat un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic.

Petrom este producător de energie electrică, operânnd centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, de 860 MW, care asigură undeva la 8-9% din consumul național de energie electrică. Anul trecut, centrala a produs 4,16 TWh, în scădere cu 17% față de producția din 2022, în condițiile unei revizii pentru întreaga capaictate, care s-a întins din martie până la începutul lui iulie.

Citește și:

Petrom intră în perioada investițiilor-record: opt miliarde de lei în fiecare an de acum încolo în proiecte din România

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *