Procedura de retehnologizare a centralei hidroelectrice Brădișor, lansată de Hidroelectroca anul trecut a fost anulată, potrivit datelor din platforma de licitații publice.
Hidroelectrica aștepta oferteșe pentru retehnologizare până la data de 22 inauarie, dar asăzi în sistemul de licitații procedura apare ca fiind anulată. Reprezentanții companiei ne-au transmis că procedura a fost anulată pentru că nu s-a primit nicio ofertă. “Vor fi actualizați indicatorii și se va relua procedura în cel mai scurt timp”, au transmis reprezentanții companiei.
Hidroelectrica a lansat în sistemul electronic de achiziții publice anunțul pentru licitația de retehnologizare a centralei hidroelectrice Brădișor.în noiembrie 2023. Contractul avea o valoare estimată de Hidroelectrica la 75,4 milioane de euro.
Criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport preț-calitate, unde prețul are însă o pondere de doar 40%. Cea mai mare pondere în calculul punctajului, de 51% era puterea maximă garantată a turbinei. “Cresterea puterii garantate minim admisă la cupla turbinei, la căderea netă maxima de 132,5 m și debitul instalat 49 m3/s ,implică cresterea puterii pe fiecare hidroagregat de la 50MW la 57,5 MW, respectiv 115MW pe CHE”, arăta compania.
Ce vrea Hidroelectrica să obțină în urma lucrărilor de retehnologizare de la Brădișor, cităm din anunțul din toamnă:
Prin efectuarea lucrărilor de retehnologizare se preconizează că se va obţine:
retehnologizarea/reabilitarea echipamentelor și instalațiilor din Amenajarea Hidroenergetică Bradisor în vederea pregătirii acestora pentru un nou ciclu de funcționare de minim 30 de ani;
Creşterea domeniului de funcţionare al grupurilor (implicit de realizare a serviciilor tehnologice de sistem), de la 40÷50 MW pe grup, respectiv 80÷100 MW pe centrală, la 20÷57,5 MW pe grup, respectiv 40÷115 MW pe centrală;
creşterea randamentelor hidroagregatelor şi implicit a randamentului total al amenajării;
asigurarea volumului şi a calităţii serviciilor de sistem furnizate de C.H.E Bradisor conform prevederilor Codului Tehnic al RET;
realizarea unui sistem automat de comandă – control al funcţionării echipamentelor și instalațiilor de la toate obiectele amenajării care să permită, pe lângă comenzile locale, conducerea întregului proces de producere a energiei electrice şi a serviciilor de sistem de la distanţă, fără personal permanent de exploatare în subteran centrală;
reducerea consumurilor tehnologice proprii ale CHE Bradisor;
creșterea fiabilității, disponibilității și siguranței în exploatare a echipamentelor şi instalaţiilor
Hidrocentrala Brădișor are o putere instalată de proiect de 115 MW, în două turbine Frances și este amplasată pe râul Lotru, în județul Vâlcea. Centrala este functională din 1982.
Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicații în siguranța națională. Compania exploatează un număr de 187 de centrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.