Toate cele șase hidroagregat ale centralei de la Porțile de Fier 1, cea mai mare din România, vor fi înlocuite pe rând, Hidroelectrica urmând să înceapă în acest an procedurile. Grupurile au fost modernizate la începutul anilor 2000, dar de atunci au fost numai probleme.
“Servicii de proiectare: Elaborare Expertiză tehnică și Studiu de Fezabilitate pentru „Reabilitare cu modernizare în vederea creșterii disponibilității și gradului de siguranță în exploatare a hidroagregatelor din CHE Porțile de Fier I”. Aceasta este una dintre achizițiile planificate de Hidroelectrica în acest an, potrivit unui document al companiei. Procedura va fi lansată în primul trimestru al acestui an și, potrivit estimării companiei, ar trebui ca în al treilea trimestru al anului să fie deja atribuit contractul.
Porțile de Fier 1 este cea mai mare importantă hidrocentrală din patrimoniul Hidroelectrica și, implicit, din România, pusă în funcțiune în 1970-1972, dar modernizată la începutul anilor 2000, când puterea celor șase grupuri a fost crescută de la 175 la 194 MW, în cadrul celui mai scump și mediatizat contract din energie de la căderea comunismului încoace.
Mai întîi, ce înseamnă acest anunț de acum al Hidroelectrica? “Ciclul normal de viață al echipamentelor este de 30 de ani, făcând abstracție de faptul că fosta retehnologizare a fost un fiasco total. Lucrările vor începe efectiv în 4-5 ani, după elaborarea expertizelor, a studiului de fezabilitate cu indicatorii, licitația pentriu execuție, contracatare, basic design, model și execuție efectivă, grup cu grup. Este o lucrare mare și trebuie pregătită din timp”, ne- spus Bogdan Badea, director de investișii al companiei, până de curând director general.
“Totul va fi nou, se va reproiecta întregul circuit hidraulic. Au fost implementate diverse soluții, au fost tot felul de experimente, de multe ori este mai scump să cârpești decât să iei ceva nou”, a spus Badea, când l-am întrebat dacă se vor schimba toate grupurile hidro actuale.
Directorul mai afirmă că, urmând toți pașii procedurali, lucrările de retehnologizare ar trebui să înceapa efectiv undeva la orizontul anului 2030. Va fi modernizat grup cu grup, în teorie câte unul pe an, pentru a fi afectată cât mai puțin producția de electricitate. Întrebat dacă Hidroelectrica ar viza un plus de putere pentru fiecare grup față de cei 194 MW de acum, Badea a spus că e puțin probabil ca din studii să se poată mai mult, “dar se poate crește eficiența, banda de reglaj și reducerea cavitației pe pale”.
Amintim că, și în acest an, hidrocentrala de la Porțile de Fier funcționează cu restricții de putere programate de 290 MW, pentru că un grup este oprit până în 2025 iar altul funcționează la putere redusă tot anul. Problemele sunt generate și de retehnologizarea de la începutul anilor 2000.
O istorie veche și păguboasă
În 1997 a fost semnat contracctul pentru modernizarea hidrocentralelor de la Porţile de Fier între firma elveţiană Sulzer Hydro, (ulterior VA Tech Hydro, ulterior Andritz) şi compania Hidroelectrica.Contractul pentru modernizarea centralei de la Porţile de Fier I a fost atribuit, prin încredinţare directă, pentru 150 de milioane de dolari. A fost ulterior suplimentat, la fel ca şi cel atribuit, ulterior, aceleiaşi firme, Sulzer/Va Tech, pentru modernizarea hidrocentralei de la Porţile de Fier 2, când de la 98 de milioane de dolari s-a ajuns la 200, potrivit relatărilor din presă.
Modernizarea de la Porțile de Fier 1 presupunea creșterea puterii pe fiecare grup, de la 174 la 194 MW. Grupurile au fost modernizate începând cu anul 2000 și apoi au început să curgă problemele. Modificarea profilului palei de la rotor a generat probleme de cavitaţie (apa „muşcă” din metal şi îl deteriorează), capul de distribuţie s-a uzat nepermis de mult şi a fost schimbat la toate cele şase grupuri modernizate, deşi, anterior modernizării, în 30 de ani a fost schimbat o singură dată unul, din cauza uzurii. În mai multe rânduri, grupurile au fost oprite, pentru a putea fi reparate. Procesele între Hidroelectrica și Andritz au curs și ele. Sârbii nu au avut aceleași probleme pe secțiunea lor, dar au păstrat grupurile la 175 MW fiecare
Modernizarea de la Porţile de Fier a costat, în total 1,1 miliarde de euro, după o estimare a fostului administrator al companiei în insolvență atunci, Remus Borza.
„Modernizarea de la Porţile de Fier a costat, în total 1,1 miliarde de euro. După ce am plătit aceşti bani, ne-am trezit cu randamente mai proaste ale maşinilor decât înainte. La Porţile de Fier şi pe Oltul Inferior (contract atribuit tot celor de la Sulzer/VA Tech/Andritz – n.red.) retehnologizarea a costat 1,3 milioane de euro pe MW, pentru că au fost acele contracte date cum au fost date. La Lotru-Ciunget, pentru acelaşi tip de agregat, modernizarea a costat de 10 ori mai puţin, adică 137.000 de euro” spunea acum opt ani Borza. El estima atunci că o zi în care un grup de la Porți nu funcționează aducea o pierdere de 150.000 de euro pentri Hidroelectrica.