Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A. va primi un ajutor de stat în valoare de 349,954 de milioane de lei pentru perioada decembrie 2023 – 30 iunie 2024, în urma adoptării unei OUG în şedinţa de joi a Executivului, transmite Agerpres.
Conform unui comunicat al Ministerului Energiei, banii sunt destinaţi „consolidării a 13 galerii, abataje şi alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani”, aflate în stare de degradare avansată şi care făceau imposibilă atât neutralizarea cărbunelui din zăcământ cât şi continuarea activităţii de punere în siguranţă.
„Într-o eră de schimbări rapide şi provocări semnificative, angajamentul nostru faţă de un viitor energetic durabil şi echitabil nu a fost niciodată mai puternic. Azi am pus bazele unei noi etape în tranziţia energetică a României prin Ordonanţa de Urgenţă pentru ajutorul de stat acordat Societăţii Complexul Energetic Valea Jiului SA. Aceste măsuri subliniază hotărârea noastră de a naviga cu succes transformarea sectorului energetic, menţinând în acelaşi timp echilibrul social, economic şi de securitate energetică în Valea Jiului. Prin acordarea acestui ajutor de stat, sprijinim nu doar punerea în siguranţă a extracţiilor de huilă şi consolidarea a 13 galerii, abataje şi alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani, ci şi pe cei peste 2.000 de angajaţi din industria minieră, contribuind astfel la stabilizarea Sistemului Energetic Naţional în perioade critice. Aceste eforturi reflectă devotamentul nostru pentru o tranziţie de la huilă la surse de energie mai curate şi mai sustenabile. Fiecare pas pe care îl facem este un angajament către o Românie mai verde şi mai prosperă. Astăzi, prin aceste măsuri, demonstrăm că suntem pregătiţi să acţionăm cu responsabilitate şi curaj, să ne onorăm promisiunile şi să avansăm cu încredere spre un orizont energetic nou. Noroc bun”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja.
Potrivit sursei citate, în lipsa adoptării ordonanţei de urgenţă, compania nu ar mai fi putut administra activele funcţionale acordate prin darea în plată şi nici plăti pentru cei peste 2.000 de angajaţi din industria minieră, afectând totodată şi echilibrul în Sistemul Energetic Naţional pe durata iernii şi, implicit, securitatea energetică a României.
Obiectivele finanţării sunt următoarele: reducerea treptată a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de huilă, ţinând cont de funcţionarea sigură şi stabilă a Sistemului electroenergetic naţional; scoaterea treptată şi sigură din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de huilă; închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă, pentru exploatările miniere ce urmează să fie incluse în programul de închidere; asigurarea echilibrului în Sistemul Energetic Naţional, garantarea mixului energetic naţional şi evitarea crizelor sociale şi economice în Valea Jiului.
„Prezentul ajutor de stat este unul dintre cele mai riguroase acordate de Guvernul României, prevăzând în clar tipurile de activităţi care sunt eligibile pentru acordarea finanţării şi decontarea cheltuielilor, precum şi un mecanism de audit tehnic şi financiar independent prin care se asigură că executarea banilor publici este realizată în conformitate cu scopul instituit de ordonanţa de urgenţă”, se subliniază în comunicat.
Sursa citată mai semnalează că acordarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului SA reprezintă îndeplinirea angajamentului Guvernului României de a asigura o tranziţie justă a procesului de decarbonizare, respectând totodată Programul de guvernare 2023-2024 – Viziune pentru naţiune, din 15.06.2023, adoptat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 22/2013, OUG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 334/2022, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a HG nr. 901/2022 privind aprobarea Strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului, pentru perioada 2022-2030.
Foto Mina Lupeni