În urmă cu 2 ani, autoritățile județene anunțau debutul unei noi ere administrative, guvernată de energia verde obținută din centrale eoliene și panouri fotovoltaice. Se estima atunci, la nivel oficial, că Ialomița ar putea produce pînă la 600 de MW de energie verde. La 2 ani distanță, din declarațiile inițiale s-a ales praful… Iar singurul proiect finanțat din bani publici, unul de numai 2 MW, are 6 luni întîrziere!
Inflație de proiecte, niciunul finalizat
În 2011, cel puțin o treime dintre localitățile județului se puteau lăuda cu proiecte de investiții în energia verde. Practic, la acel moment, în schimbul a 3000 de euro, oricine se putea lăuda cu un parc fotovoltaic sau eolian. La 2 ani distanță însă, numărul celor care au reușit să demareze investiția este infim, iar Ialomița nu are încă o facilitate de acest gen. Iar șansele de apariție a unor viitoare proiecte de acest gen sînt, practic, nule… În ultima decadă a lunii trecute, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că legislația va fi modificată astfel încît nu va mai fi permisă amplasarea de panouri fotovoltaice pe terenurile agricole. Interzicerea montării de panouri solare pe terenurile agricole ar putea fi una dintre măsurile incluse în Ordonanța de Urgență privind modificarea și completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile…
Eșec «răsunător» la nivelul Consiliului Județean Ialomița
Revenind la Ialomița, cel mai «răsunător» dintre aceste eșecuri rămîne cel al autorităților județene. Acestea au ales, în primă instanță, să susțină în nume propriu astfel de investiții, prin atragerea de fonduri europene. Cel mai cunoscut dintre proiecte este cel de la Giurgeni, gestionat integral de Consiliul Județean Ialomița. Inițial, proiectul avea o valoare de 10 milioane de euro și presupunea realizarea unui parc fotovoltaic de 2 gigawați, care ar fi urmat să producă energie electrică în valoare de 1,5 milioane lei anual. Din motive greu de înțeles, proiectul a fost restructurat. Așa se face că, pe 18 ianuarie 2012, Consiliul Județean Ialomița a aprobat un proiect de hotărîre prin care se declanșa procedurile legale pentru construirea unui parc fotovoltaic de numai 0,5 MW la Giurgeni. Această primă investiție reprezintă doar primul modul dintr-un număr de 4 similare pe care Consiliul Județean spera să le realizeze în următorii 2 ani… Valoarea aceste investiții este de 2,8 milioane de lei (la care se adaugă TVA-ul) și urma să fie finalizată zilele acestea.
Explicații în loc de rezultate
Inutil să precizăm că, la Giurgeni, din parcul anunțat nu se zărește nici măcar o… celulă fotovoltaică. Ioan Martin, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița și unul dintre cei mai fervenți susținător ai acestui tip de investiție, a declarat: «Avem o întîrziere de ce puțin 6 luni. Nu este vina noastră, ci a reprezentanților ENEL care au schimbat regulile jocului…» ne-a declarat acesta. Consiliul Județean Ialomița nu este singurul investitor care și-a prins urechile în furcile caudine ale investițiilor cu energie verde. În aceeași zonă, în mai 2012, reprezentanții Consiliului Județean au tăiat, alături de cei ai societății Gigawatt Global România, panglica celei mai mari investiții în energie verde din județ. Parcul fotovoltaic ar fi trebuit să se întindă pe o suprafață de 30 de hectare să «injecteze» în sistemul național o putere instalată de 8 MW. Valoarea estimată a investiției era de 15 milioane de euro, iar termenul avansat oficial pentru punerea în funcțiune a parcului fotovoltaic era de un an… Adică luna mai a anului 2013!
Sursa: independentonline.ro