Pe ultima lista PCI propusă de Comisia Europeană, cu 166 de proiecte, România apare cu patru linii interioare de transport al energiei electrice și cu una de interconexiune cu Ungaria.
“Comisia face încă un pas pentru ca sistemul energetic al UE să fie pregătit pentru viitor prin adoptarea primei liste de proiecte de interes comun (PCI) și de proiecte de interes reciproc (PMI) care este în deplină concordanță cu „Green Deal” european. Aceste proiecte-cheie de infrastructură transfrontalieră vor ajuta UE să își atingă obiectivele ambițioase în materie de energie și climă. Proiectele vor beneficia de proceduri simplificate de autorizare și de reglementare și vor deveni eligibile pentru sprijin financiar din partea UE prin intermediul mecanismului Conectarea Europei (CEF)”, arată un comunicat al Comisiei Europene, publicat ieri, odată cu lista ultima listă PCI
“Această listă este adoptată în temeiul Regulamentului revizuit privind rețelele transeuropene de energie (TEN-E), care pune capăt sprijinului acordat infrastructurii pentru combustibili fosili și se concentrează pe infrastructura energetică transfrontalieră a viitorului. Aceasta include PCI, care sunt proiecte de pe teritoriul UE, și, pentru prima dată, PMI, care conectează UE cu alte țări. Comisia se va asigura că proiectele sunt finalizate rapid și pot contribui la dublarea capacității rețelei UE până în 2030 și la îndeplinirea obiectivului de 42,5% de energie regenerabilă”, arată comunicatul Executivului european”, arată comunicatul.
Dintre cele 166 de PCI și PMI selectate:
-peste jumătate (85) sunt proiecte privind energia electrică, offshore și rețele electrice inteligente, multe dintre acestea urmând să fie puse în funcțiune între 2027 și 2030.
-pentru prima dată, sunt incluse proiecte privind hidrogenul și electrolizoarele (65), care vor juca un rol major în facilitarea integrării sistemelor energetice și în decarbonizarea industriei UE.
-lista include, de asemenea, 14 proiecte de rețele de CO2, în conformitate cu obiectivele noastre de a crea o piață pentru captarea și stocarea carbonului, spune Comisia.
Proiectele României
Parcurgând lista cu proiecte, am observat că România este trecută doar cu cinci proiecte de linii de transport a energiei electrice
Interconexiune între Józsa (HU) și Oradea (RO)
Linie interioară între Urechesti (RO) și Târgu Jiu (RO)
Linie interioară între Târgu Jiu (RO) și Paroseni (RO)
Linie interioară între Paroșeni (RO) și Baru Mare (RO)
Linie interioară între Baru Mare (RO) și Hășdat (RO)
Nu apare în dreptul nostru niciun proiect referitor la producerea, transportul sau utilizarea hidrogenului și nici vreun proiect de stocare a CO2. De asemenea, nu există niciun proiect de tip “smart grid”, singurul astfel de proiect fiind inlus pe o listă anterioară de proiecte de interes comun – este încă în stadiul de obținere a autorizațiilor, fiind CARMEN (Carpathian Modernized Energy Network), de 120 de milioane de euro, care a fost iniţiat de Delgaz Grid (E.On), în parteneriat cu Transelectrica şi operatorul de transport şi de sistem din Ungaria, MAVIR.