În ciuda reducerii la jumătate a schemei de sprijin pentru energiaelectrică din surse regenerabile, portughezii de la EDP au scos la vânzare pe piaţa contractelor la bilaterale energie 227 GWf, în bandă, la preţuri cu mult sub ceea ce se găseşte acum de cumpărat pe piaţă.
Portughezii de la EDP Renewables scot la vânzare un pachet maxim de energie de 0,2 TWh, cu livrare într-un an, la un preţ de 145 de lei/MWh, sub preţul cu care vinde curent pentru populaţie Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie.
Este cel mai mic preţ cerut pentru energie pe piaţa contractelor bilaterale, potrivit economica.net. Anterior, recordul pentru cel mai mic preţ îl deţinea Apa Serv Valea Jiului, regia de apă a municipiului Petroşani care vindea curent, în decembrie anul trecut, cu 155 de lei/MWh.
Licitaţia se va ţine în 18 iunie iar livrarea energiei se va desfăşura în perioada 27 iunie 2013 – 26 iunie 2014.
Preţul mic este cu atât mai surprintător cu cât, în ultimele săptămâni preţurile de pie piaţa contractelor bilaterale au crescut, iar niveluri de preţ solicitate de 200 de lei nu mai sunt o raritate.
Prin lege, producătorii de energie din surse regenerabile primesc încă două certificate verzi(eolianul) sau şase certificate verzi(solarul) pentru fiecare MWh livrat în sistem
De la 1 iulie însă centralele eoliene vor primi doar un certificate verde iar cele solare două, urmare a unei legi care dimnuează nivelul subvenţiei pentru companiile din industria regenerabilelor. Este, de fapt, o amânare la plata acestor certifcate pentru că, din 2018, toate certificatele neacordate în cei patru ani şi jumătate de efecte ale legii, se vor recupera. Legea nu spune însă şi cum se vor recupera certificatele
EDP Renowables Romania, filiala locală a companiei Energias de Portugal, este unul dintre cei mai mari investitori în energia eoliană, cu parcuri eoliene în Dobrogea, la Peştera şi Cernavodă.