Nivelul record de gaze înmagazinate în depozite se datorează în principal eforturilor financiare are furnizorilorilor, cărora statul le-a plătit mereu cu întârziere sumele datorate în contul schemelor de plafonare a prețului și încă mai este dator.
“Pentru că s-a tot vorbit aici despre faptul că avem depozitele pline și în consecință iarna asta va fi una mai blândă, aș face doar o notă de subsol, respectiv faptul că aceste depozite de gaze sunt pline se datorează într-o proporție covârșitoare efortului financiar făcut de furnizorii de gaze care au această obligație la nivel record, aș spune, adică în esență am constituit inclusiv stocul strategic al României. Măcar așa, ca notă de subsol, trebuie o steluță pentru furnizori”, a spus Claudia Griech, director general al E.On Energie România, unul dintre furnizorii mari de energie electrică și gaze naturale, la o dezbatee organizată de publicația “Financial Intellignce”.
Oficialul companiei a făcut aceste remarce în contextul în care autoritățile liniștesc in repetate rânduri populația spunând că în România sunt înmagazinate pentru această iarnă cantități record de gaze naturale – și acum, după începerea sezonului de extracție, România are un grad de umplere de 101% (echivalentul a peste trei miliarde de metri cubi) – dar nu spun că furnizorii, cei la statul este în continuare dator, sunt cei care au cmpărat gazele petru stocurile obigatorii.
Oficialul E.On spune că, pe partea de gaze naturale, într-un final statul și-a plătit datoriile, și acum bugetul nu mai suportă nimic din schema de plafonare a prețurilor la clienți, în condițiile în care achiziția la preț reglementat de la producătorii români, mai mic, permite un preț final la client sub prețul maxim plafonat, deci nu mai e nevoie, ce puțin acum, ca furnizorii de gaze să ceara diferențe de bani de la buget.
“Dacă ne plătește sau nu statul, fiind vorba despre forumul de gaze naturale, dau totuși o veste bună, respectiv cea în care din noiembrie anul trecut, pentru clienții casnici nu am mai fost în situația în care să primim bani de la stat, tocmai pentru că prețurile s-au situat sub nivelul plafonului maxim, lucru care în cazul E.On este valabil și pentru clienții non-casnici începând din aprilie-mai. Aici pot să spun că acum suntem într-un moment bun, pentru că în luna septembrie am avut plăți semnificative, respectiv consumul iernii trecute a fost achitat în septembrie anul acesta.
Nu spun că plățile aveau un cu totul alt termen de plată, spun doar că trebuie să fim cu toții conștienți că până la urmă e OK să spunem că este treaba furnizorilor, dar nici furnizorii nu pot să trăiască la nesfârșit cu nimic…” a spus Griech, făcând referire la faptul că furnizorii sunt cei care prefinanțează schema de plafonare impusă de lege, dar statul nu le dă înapoi banii la timp – situația e valabilă acum mai ales în cazul energiei electrice.
În ceee ce privește estimările de evoluție a prețurilor în piață, oficialul E.On se ferește să mai facă predicții, dar nu se așteaptă la suprize în ceea ce privește prețuirile la clienții finali.
“Dacă este să ne referim la ce observăm în piață, aș spune că este destul de greu să mai faci predicție în momentul acesta, tocmai pentru că din 2020 încoace ne-am confruntat cu tot felul de evenimente de „Lebădă Neagră”, în sensul că nu mai știm ce înseamnă o piață normală. Vedem că, în continuare, piețele sunt foarte pline de emoție. Tot contextul geopolitic, orice eveniment, indiferent că are un impact direct sau nu, face ca piețele să sară, își revin după aceea, dar în continuare vedem volatilitate. Nu aș putea să fac predicții în momentul acesta, dar dacă este să localizez discuția și să ne referim la ce înseamnă această iarnă pentru clienții casnici, non-casnici de gaze naturale, aș spune că în continuare avem legislația care reglementează această piață, în continuare sunt prețurile plafonate, deci nu aș vedea surprize din acest punct de vedere”, mai arată Claudia Griech.
E.On Energie România, membră a Grupului german E.On, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu de circa 3,3 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi.