Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a întregistrat, după primele nouă luni ale anului un prifit net de peste 5,19 miliarde lei, în creștere cu 42% față de aceeași perioadă a anului trecut, potivit datelor publicate de companie.
Profitul Hidroelectrica, în sumă de 5,19 miliarde de lei, a fost obținut în condițiile unei creșteri a veniturilor, de 32%, care au ajuns la 9,55 miliarde de lei, pe fondul creșterii producției de energie electrică.
Iată datele cheie la nouă luni:
Productie de energie electrica in crestere cu 38% fata de perioada similara a anului trecut
Venituri in crestere cu 32% fata de aceeasi perioada a anului 2022 Marja operationala de 63%, in crestere cu 5% fata de perioada similara a anului trecut
Marja neta de 54%, in crestere cu 8% fata de perioada a anului 2022
Profitul net in crestere cu 42%, de la 3.648 milioane RON la 5.184 milioane RON
Rezultatul pe actiune in crestere cu 42%, de la 8,13 RON / actiune la 11,55 RON / actiune.
Energia produsă și vîndută (neta) a crescut cu 38% ( 14.101 GWh) în perioada de noua luni incheiataă la 30 septembrie 2023 de la 10.253 GWh în perioada similara anterioara.
“Având în vedere producția excedentară de 38% față de aceeași perioadă a anului precedent, coroborat cu noile condiții de funcționare a pietei angro (implementarea incepand cu data de 1 ianuarie 2023 a MACEE), precum și cu variatia pretului SPOT în perioada ianuarie-septembrie 2023 față de aceeași perioada din anul 2022 (scădere cu 62%), veniturile aferente acestor tranzactii au înregistrat o creștere de 25% in primele 9 luni ale anului 2023 fata de aceeasi perioada din anul 2022”, mai arată compania.
Prețul mediu realizat din vânzarea pe piața angro a fost de 497 lei/MWh, în scădere cu 8%.
Veniturile realizate din activitatea de furnizare de energie electrică s-au dublat ( au crescut cu 123%), la 2,52 miliarde de lei, iar “această evoluție a veniturilor obținute se datorează creșterii portofoliului de clienți”, după cum arată compania.
Prețul mediu realizat în furnizare a fost de 543 de lei/MWh, fără costurile transferate, în creștere cu 26%.
Potrivit datelor Transelectria remise azi, hidrocentralele au fost, în România, principala sursă de generare de energie electrică a țării în primele nouă luni ale anului, cu 36% din producția națională.
A crescut profitul însă tot o varză generalizată este la Hidroelectrica. Emit facturi tot cu întârziere, facturile greșite sunt imposibil de corectat, contractele se semnează tot după ce intră în vigoare și multe multe altele.
După 4 ani de nervi peste nervi și sute de ore pierdute datorită incompetenței de la Hidroelectrica, am schimbat furnizorul pentru că pur și simplu nu poți rezolva nici cea mai mică problemă la ei iar ANRE mai nou se ferește să îi mai amendeze să nu cumva să deranjeze.
Hidroelectrica este un fel de ANAF, ambele pot fi făcute să funcționeze doar prin desființare și reconstrucție de la zero.