“Solicitare de transmitere expresii de interes pentru investiții în construirea de capacități de producere a energiei folosind resursa regenerabilă geotermală, necesare pentru pentru echilibrarea reţelei, creșterea eficienței energetice la nivelul României și reducere dependenței de combustibilii clasici, finanțate din Fondul pentru modernizare”.
Aceasta este ultima comunicare a Ministerului Energiei, publicată la data de 28 octombrie.
“Ministerul Energiei este interesat să identifice potențiale proiecte de investiții în construirea de capacități de producere a energiei (electrică, termică, cogenerare de energie electrică și termică) folosind resursa regenerabilă geotermală, necesare pentru pentru echilibrarea reţelei, creșterea eficienței energetice la nivelul României și reducere dependenței de combustibilii clasici, pentru finanțare din Fondul pentru modernizare”, mai arată instituția.
Ministerul așteaptă expresiile de interes ale potențialilor beneficiari până la 3 noiembrie inclusiv, cu mențiunea că acest lucriu nu garantează investitorului interesat că va primi finanțare prin fondul de modernizare.
Totuși, din ce înțelegem din anunțul Ministerului, pot fi primite din Fondul de Modernizare maximum 30 de milioane de euro, o altă opțiune fiind ca Fondul de Modernizare să asigure 70% din finanțarea proiectului
Fondul de Modernizare este un instrument financiar pus la dispoziția a zece țări din UE, printre care și România, alimentat din banii strânși din emisiile de carbon. România are alocate circa 16 miliarde de euro din acest fond.
Potrivit datelor ANRE, în momentul de față există o capacitate instalată de 0,05 MW în unități de generare de electricitate folosind energie geotermală.
Citește și:
Elcen vrea să valorifice resursele de energie geotermală din nordul Bucureștiului