Băncile ar putea cumpăra din datoria statului către furnizorii de energie

Ministrul Energiei va avea o discuie cu reprezentanți ai mediului bancar în care va propune o schema de factoring în beneficiul furnizorilor de energie și gaze la care Guvernul e dator.

“Luni dimineață vom avea o întâlnire cu companiile din furnizare și cu câteva instituții bancare pentru a gândi împreună o formulă de factoring care să dea practic acest respiro companiilor din furnizare, să poată obține credite mai ieftine și băncile să aibă certitudinea că la un moment dat și cu siguranță, să spun, aceste sume vor fi plătite de statul român”, a declarat ministrul Energiei, Sebastain Burduja, sâmbătă, aflat la o vizită la CET București Sud.

El a mai explicat și că, așa cum a trecut în final de Guverm ordonanța de urgență, vor exista bani pentru a se asigura plata către frmele de furnizare în contul susținerii schemei de plafonare a prețurilor către clienții finali.

“Așa cum a ieșit ordonanța de ieri, cu miliardele pe care noi am reușit să le plătim în lunile anterioare, inclusiv printr-o nouă ordonanță de urgență în care am luat bani și din fondul de solidaritate, nu ne așteptăm să fie blocaje”, a mai pus Burduja.

Factoringul este un serviciu de finanțare prin intermediul căruia banca cumpără facturile unei companii în schimbul unei sume de bani acordate imediat. Atunci când o bancă oferă acest serviciu, aceasta acționează ca un factor, devenind proprietarul facturilor și a tot ceea ce presupune acest lucru, inclusive asumarea riscului de neplată. Companiile beneficiare au avantajul că își rezolvă lipsa temporară de lichidități. Cu alte cuvinte, firma primeste banii promisi de furnizori in schimbul unui procent din suma totala sau al unui comision. Ulterior, banca recupereaza banii din partea furnizorului.

În teorie, ar trebui semnată o înțelegere între o bancă ce vrea să ofere acest serviciu și Guvern, pentru ca banca să preia practic această creanță – suma pe care furnizorii o au de recuperat de la stat, cu garanția că o vor recupera totuși de la Guvern

Amintim că Guvernul nu a mai adoptat prevederea prin care practic își legifera dreptul de a le plăti cu întărziere datoriile în contul schemei de plafonare a prețurilor. Este vorba despre prevederea din proiectul de OUG de reducere a cheltuielilor care a pus pe jar furnizorii de energie electrică și gaze, pentru că stabilea că decontările de la buget ale sumelor cuvenite furnizorilor care aplică inițial pe banii lor schemele de plafonare a prețurilor să se facă exclusiv din Fondul de Tranziție Energetică, în condițiile în care sumele care se strâng acolo sunt insuficiente.

La jumătatea lunii trecute, restanţele către furnizori erau de aproape 1,3 miliarde lei, doar partea Ministerului Energiei, asta după ce s-au virat și miliardele din taxa de solidaritate. Suma de 1,3 miliarde este însă doar datorie veche, recunoscută de ANRE și trimisă Guvernului spre plată (și nici aceea toată) nu și ce cereri au fost trimise (se emit facturi zilnic) și nici ce se va strânge de acum încolo.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *