Operatorul rețelei de gaze din România, Transgaz, a acceptat să preia o participație de 15% în consorțiul Mediterranean Gas, care promovează proiectul Argo FSRU din portul grecesc Volos, scrie Energy Press.
Intrarea în acționariat a Transgaz este o mișcare care sporește și mai mult perspectivele de dezvoltare a terminalului de LNG, arată publicația din Grecia, deoarece ar deschide o nouă rută de transport al gazelorcare vor sosi în viitorul terminal, către piețele din Balcani și Europa Centrală.
Mediterranean Gas a depus o cerere la autoritățile elene pentru o revizuire a majorării de capital care să faciliteze intrarea Transgaz în consorțiu cu o cotă de 15 %.
Mediterranean Gas poartă, de asemenea, discuții cu alți potențiali parteneri pentru a-și extinde și mai mult baza de acționari, iar evoluțiile în acest sens sunt așteptate în curând, au informat sursele citate de publicația greacă.
Un test de piață recent, realizat de operatorul rețelei de gaze din Grecia, DESFA, pentru a evalua o creștere a capacității rețelei de gaze a țării, a evidențiat potențialul terminalului plutitor de primire/regazeificare a gazelor naturale lichefiatedin Volos ca fiind unul dintre punctele de interconectare de cel mai mare interes pentru utilizatori.
Piața de gaze naturale din România este una de dimensiuni considerabile, întrucât poate absorbi până la 13 miliarde de metri cubi, arată publicația greacă. De asemenea, rețeaua de gaze a țării oferă interconexiuni cu țările vecine, precum și cu piețele central-europene și, ca urmare, oferă potențial pentru transportul unor cantități semnificative de gaze către nord.
FSRU Argo, care va fi proiectat să furnizeze până la 4,6 bcm de gaze naturale, anual, este planificat să înceapă să funcționeze la începutul anului 2024.