Noua taxă de 1% pe cifra de afaceri care ar urma să fie impusp tuturor companiilor, inclusiv cele din energie, afectează grav capacitatea furnizorilor de a face plăți și de a mai susține schema de plafonare șu pe cea a distribuitorilor de a investi în rețele, arată Federația ACUE într-un răspuns trimis redacției noastre.
Iată poziția ACUE trimisă la solicitarea noastră:
“Documentul publicat de Ministerul Finanțelor privind noile taxe aplicate companiilor pe cifra de afaceri, la o primă analiză, conține prevederi care periclitează grav capacitatea furnizorilor de a mai finanța schemele de plafonare și, respectiv, toate plățile pe lanț pentru companiile de distribuție, transport și producție.
Furnizorii prefinanțează aceste scheme și recuperează ulterior, cu întârziere, banii datorați de autorități pentru plafonarea prețurilor, situație care a antrenat împrumuturi pentru le susține. O nouă taxă ar afecta decisiv resursele financiare disponibile.
Pentru activitatea de distribuție, o nouă taxă, pe cifra de afaceri, în condițiile în care veniturile distribuitorilor sunt reglementate și se achită deja o taxă de monopol, iar recuperarea costurilor suplimentare înregistrate în contextul crizei energetice a fost amânată, afectează major posibilitatea acestora de a investi în rețelele de distribuție, care au nevoie vitală de transformare.
Experții ACUE vor face o analiză detaliată, pe care o vom prezenta Guvernului, privind impactul direct și indirect asupra consumatorilor de energie”.
Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, publicat de Ministerul Finanțelor azi, introduce, începând de anul viitor, un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro şi care determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.
Citește și:
ACUE este o federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate energie electrică, petrol, gaze şi minerit energetic, reprezentând interesele unor importante companii din domeniul producerii, distribuţiei, furnizării energiei electrice şi a gazelor naturale şi al serviciilor conexe acestor activităţi. ACUE reprezintă 23 de companii cu un număr total de 22.500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.