În data de 21 septembrie se va lansa cel de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, iar în avanpremiera evenimentului vin mesaje care arată că ținta de regenerabile a României va fi crescută.
Iată mesajul trimis de Mechthild Woersdoerfer, director general adjunct DG Energy:
“România trebuie să stabilească obiective naționale mai ambițioase și să accelereze dezvoltarea și punerea în funcțiune a unor noi capacități de energie din surse regenerabile. Actuala revizuire a Planurilor naționale privind energia și clima este ocazia perfectă pentru asta.
Comisia încurajează România să își revizuiască contribuția pentru a fi în conformitate cu obiectivul sporit al UE pentru 2030 privind energia din surse regenerabile și să pună în aplicare politici și măsuri adecvate pentru atingerea lui.”
Iată mesajul transmis de Sebastian Burduja, ministrul Energiei:
“Prioritățile energetice naționale se concentrează pe noile investiții necesare pentru creșterea contribuției energiei regenerabile în mixul energetic, inclusiv exploatarea potențialului energiei regenerabile offshore din Marea Neagră, stocarea pe scară largă a energiei electrice și utilizarea hidrogenului pentru decarbonizarea sectoarelor greu de electrificat.
Având în vedere noile obiective ale Comisiei Europene conform planului REPowerEU, respectiv creșterea ponderii de energie regenerabilă în consumul total brut la nivelul Uniunii Europene de la 40% la 45% până în 2030, România este în plin proces de actualizare a PNIESC, prilej cu care va fi propusă o nouă țintă pentru energia regenerabilă.
Un prim pas a fost făcut prin PNRR, fiind prevăzută o creștere a ponderii energiei regenerabile față de obiectivul stabilit prin PNIESC, la 34%. În scopul atingerii acestui obiectiv, sunt prevăzute investiții în noi capacități de producție de 950 MW de energie electrică din surse regenerabile (solar și eolian onshore), cu o alocare de 460 de milioane de euro.”
Ţările UE urmează să finalizeze noua ţintă privind energia regenerabilă, pentru a obţine 42,5% din energia blocului comunitar din surse regenerabile până în 2030, potrivit unei reglementări a Comisiei din primăvară. Noua lege crește obiectivul UE de a avea o pondere a surselor regenerabile în mixul de energie de 32% până în 2030, stabileşte un nou obiectiv obligatoriu de 42,5% şi spune că statele membre ar trebui să vizeze un nivel de 45%.
Cel mai probabil noua țintă a României va fi de cel puțin 38%, dar va deveni oficială după ce țara noastră va actualiza PNIESC.
În data de 21 septembrie, va avea loc lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, un proiect inițiat de RPIA în colaborare cu RWEA, care își propune să ofere o perspectivă comprehensivă asupra pieței de energie din România, a dezvoltării proiectelor regenerabile, a cadrului legislativ și a oportunităților de finanțare sustenabilă. La eveniment dunt invitați să participe ministrul Energiei, Sebastian Burduja și Președinte ANRE, George Niculescu, alături de experți din industria regenerabilă și părți interesate, care vor dezbate cele mai importante și actuale teme pentru sectorul regenerabilelor.