Exporturile de gaze ale României către Ungaria s-au majorat în luna iulie cu 1% comparativ cu cele din iunie, atingând un nou record istoric, de 2,1 TWh, reprezentând aproape o treime din producția internă curentă. Gazele exportate au însă ca sursă principală importurile efectuate prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, chiar dacă România a fost în această perioadă, cu mici excepții, exportator net de gaze ca urmare a consumului redus.
Majoritatea exporturilor către Ungaria au fost în principal rezultatul unor licitații de rezervare capacitate trimestrială (fiind rezervată o capacitate totală trimestrială de 1,7 TWh). Rezervările anuale s-au ridicat a 0,56 TWh, iar cele lunare la 0,17 TWh.
Rata de utilizare a rezervărilor efectuate în direcția România-Ungaria a fost una ridicată, de 92%, reiese din datele reglementatorului maghiar al pieței, MEKH.
În luna precedentă, iunie, companiile maghiare au importat în una iunie peste 2 TWh de gaze din România, comparativ cu luna precedentă, mai, volumul exporturilor de gaze din România către Ungaria majorându-se cu 49%.
Importurile de gaze din Ungaria au atins însă în iulie un nou record negativ al ultimului an, de doar 54 GWh, în scădere cu 38% față de nivelul din iunie. când fuseseră importați 84GWh.
În pofida rezervărilor ridicate efectuate și pe direcția Ungaria-România (2,1 TWh anual, 7 GWh trimestrial și 45 GWh lunar), rata de utilizare a capacității rezervate pe direcția Ungaria-România a fost în iulie una extrem de redusă, de doar 3%, mai mică și decât cea din iunie, de 4%.
Potrivit datelor Transgaz, marți România importa 11 milioane mc de gaze prin punctele de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă și Giurgiu-Ruse și exporta 11,5 milioane mc: 0,7 milioane mc către Republica Moldova prin punctul de la Ungheni, 4,1 milioane mc către Ucraina prin punctul de la Isaccea și 6,7 milioane mc către Ungaria.
Tendința de majorare a exporturior către Ungaria ar putea continua, de la 1 octombrie capacitatea de transport urmâd a se majora ca urmare a optimizării sistemului de transport între Transgaz S.A. din România și FGSZ Ungaria. Până la 300.000 de metri cubi de gaze naturale pe oră ar putea ajunge în Ungaria din România, în loc de 280.000 de metri cubi pe oră, volumul din prezent.