În primul semestru al acestui an, Franța a depășit Suedia și a devenit principalul exportator net de energie electrică din Europa, în timp ce Germania a trecut de la exportator la importator, potrivit Bloomberg.
Totalul exporturilor nete ale Franței s-a ridicat la 17,6 terawați-oră, cea mai mare parte a energiei ajungând în Marea Britanie și Italia, potrivit unui raport al EnAppSys Ltd. care a prezentat importurile și exporturile.
Producția nucleară franceză este o piatră de temelie pentru piața europeană a energiei electrice, chiar dacă se situează în jurul a 50% din capacitate. Centralele sale nucleare continuă să fie esențiale pentru piață, în ciuda întreruperilor și a producției ridicate din surse regenerabile, cum ar fi energia solară, care a fost foarte productivă în timp ce valurile de căldură au devastat multe părți din sudul Europei în această vară.
Creșterea exporturilor din această națiune s-a datorat „unei disponibilități sporite a activelor nucleare ale țării”, a declarat directorul EnAppSys, Jean-Paul Harreman, într-o declarație transmisă prin e-mail. „Deși disponibilitatea este încă cu 10-15% mai mică decât în mod normal, creșterea capacității între 5 și 10 GW față de anul trecut a ajutat la întoarcerea balanței energetice franceze spre export din nou”.
Citiți mai mult: Franța rămâne cel mai mare exportator de energie din Europa, în ciuda răsturnării de iarnă
În timp ce Suedia a alunecat pe locul al doilea, Spania a depășit Germania pentru a deveni al treilea cel mai mare exportator net din Europa, cu ieșiri nete totale de 8,8 terawați-oră, potrivit raportului. Spania, afectată recent de o căldură extremă, a profitat de creșterea producției de energie din surse regenerabile, deoarece o capacitate solară uriașă a dus la creșterea exporturilor. Exporturile Suediei au fost de 14,6 terawați-oră.
Închiderea centralelor nucleare din Germania a fost motivul pentru care „balanța energetică s-a înclinat către importuri”, potrivit raportului.