Scad de la o lună la alta cantitățile de energie pe care Hidroelectrica le vinde la prețul reglementat de 450 de lei/MWh prin MACEE

Datele Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, arată o scădere a cantităților pe care compania le pune la dispoziție prin mecanismul obligatoriu de ahiziție centralizată, pe alocările lunare.

Mecansimul obligatoriu de achiziție centraliaztă (MACEE) a fost introdus anul trecut și presupune, în esență, obligația majorității producătorilor de energie electrică să pună la dispoziția furnizorilor cu clienți finali și a operatorilor de distribuție energia disponibilă la prețul de 450 de lei MWh. Alocările sunt, mai întâi, una anuală (cantitatea a fost stabilită la finalul anului trecut pentru acest an) și apoi, câte una la fiecare lună, funcție de producția și consumul prognozate de poducător, respectiv furnizor.

Furnizorii mari de energie au primit, anul trecut în decembrie, între 14 și 18% din cantitățile de energie solicitate, la alocarea anuală, așa că alocările ulterioare lunare sunt foart importante. De reținut că OPCOM, operatorul pieței de energie și entitatea prin care se derulează MACEE, nu publică absolut nimic despre alocările din mecanism.

Hidroelectrica, proaspăt listată la BVB, a publicat însă date, pentru că aceste tranzacții în baza MACEE sunt mari și trebuie raportate.

Așadar, aflăm că, la finalul lui iulie, valoarea totală a alocării de energie pentru august (în plus față de cea anuală) a fost de 65,6 milioane de lei, ceea ce, la prețul de 450 de lei/MWh înseamnă practic 145 GWh de energie pusă la dispoziția pieței. Alocarea este la ceva mai mult de jumătate față de cea din luna iulie, când alocarea s-a ridicat la 124 de milioane de lei, deci aproximativ 277 GWh și la un sfert față de cea din iunie, când alocarea suplimentară lunară a fost de 282 de milioane de lei, deci echivalentul a aproape 631 GWh. Pentru luna mai, valoarea a fost de aproape 302 milioane de lei, deci echivalentul a 671 GWh, iar pentru aprilie a fost alocarea maximă lunară a anului, cel puțin pînă acum – 366 de milioane de lei, adică 813 GWh.

În mod evident, alocările depind de producția prognozată, care este și ea sezonieră – în ultima parte din primăvată și la începutul verii Hidroelectrica a avut la dispoziție apă din belșug. Pe de altă parte, efectul financiar pentru companie este practic nul pentru că, și dacă ar vinde în piață energia, ar plăti suprataxă de 100% pe orice preț depășește nivelul de 450 de lei/MWh.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producţie totală instalată a activelor hidroenergetice ale societăţii este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare.

Totodată, societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *