HELLENiQ Energy a intrat pe piața românească de energie regenerabilă prin achiziționarea a patru proiecte fotovoltaice, totalizând 211 MW, de la Mytilineos, potrivit unui anunț făcut la Bursa din Atena.
Conform înțelegerii dintre cele două companii grecești, HELLENiQ Energy va prelua efectiv capacitățile de producție după ce acestea vor deveni operaționale. În prezent, ele se află într-un stadiu avansat și se așteaptă ca acestea să se conecteze la rețeaua locală treptat, începând cu al patrulea trimestru al acestui an și până la sfârșitul lunii septembrie a anului 2025, scrie Balkan Green Energy News.
Se așteaptă ca centralele fotovoltaice propuse să acopere consumul a 100.000 de gospodării din România, cu o producție anuală estimată la peste 300 GWh.
În plus, HELLENiQ Energy a declarat că a încheiat un acord preliminar cu un grup pe care nu l-a numit pentru dezvoltarea a 600 MW de energie fotovoltaică în România.
Compania, care este activă pe segmentul de rafinare și distribuție de carburanți pe piața din Grecia, și-a schimbat orientarea către energia verde în ultimii ani și chiar și-a schimbat numele din Hellenic Petroleum. Deține cea mai mare centrală fotovoltaică din Balcani și plănuiește să intre în afacerile cu eoliene offshore în Grecia.
La sfârșitul lunii mai, compania a anunțat prima sa investiție în energie verde în afara Greciei. Cele două parcuri fotovoltaice pe care le-a cumpărat în Cipru au o capacitate combinată de 15 MW și o producție anuală estimată la peste 27 GWh.
Noi finanțări în valoare de 766 de milioane de euro pentru energie regenerabilă
HELLENiQ Energy a semnat săptămâna trecută un acord cu National Bank of Greece (NBG) și Eurobank, ambele banci elene, privind un pachet de finanțare de proiecte în valoare de 766 de milioane de euro Fondurile vor fi direcționate către dezvoltarea și achiziția de proiecte de energie regenerabilă în Grecia
Trebuie remarcat faptul că HELLENiQ Energy și-a stabilit un obiectiv de 1 GW în domeniul energiei regenerabile până în 2025 și de 2 GW până în 2030.
PPC își continuă demersurile în România
Un alt mare jucător grec din domeniul energiei, cu un apetit mare pentru achiziții, este PPC. Grupul a încheiat un acord pentru a cumpăra afacerile Enel în România la începutul acestui an, pentru circa un miliard de euro. În plus, PPC preia și participațiile Fondului Proprietatea la firmele de distribuție și furnizare a energiei electrice din România deținute majoritar de Enel, pentru 132 de milioane de euro.
La începutul acestei luni, PPC a convenit să achiziționeze un parc eolian de 84 MW de la Lukoil în România.