Exporturile de motorină ale Rusiei au crescut cu 11% în prima jumătate a anului 2023

Exporturile de motorină ale  Rusei au crescut cu 11% în primele șase luni ale anului 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivi publicației locale Kommersant, care citează date Kpler.

În medie, din Rusia au plecat echivalentul a 1.05 milioane de barili pe zi, aproximativ 26 de milioane de tone în total.

În prima jumătate a anului 2022, țările din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Norvegia au reprezentat 77% din exporturile de motorină rusească, dar în 2023 ponderea lor a coborât la aproximativ 9%. Înainte de introducerea sancțiunilor, Rusia era principalul exportator de motorină în Europa. După introducerea plafonului de prețuri și a embargoului UE și G7 asupra produselor petroliere rusești, majoritatea țărilor UE au încetat să mai cumpere combustibil din Federația Rusă.

Astfel, dacă în prima jumătate a anului 2022, cei mai mari importatori de motorină rusă au fost Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, Belgia și Polonia, în prima jumătate a anului 2023 au fost înlocuiți de Turcia (30%, în 2022 – 8%), Arabia Saudită și Brazilia (aproximativ 11% ), Maroc, Tunisia, Egipt, Libia și Emiratele Arabe Unite (aproximativ 4%), Ghana (mai puțin de 3%).

Pentru motorină și benzină, prețul limită al țărilor occidentale a fost stabilit la nivelul de 100 de dolari pe baril, pentru depășirea acestuia sancțiunile au interzis companiilor de asigurări, armatorilor și brokerilor să furnizeze servicii pentru tranzacții. Rusia a fost nevoită să redirecționeze cea mai mare parte a combustibilului său către alte piețe.

Viktor Katona de la Kpler a reamintit că, în ultimii 20 de ani, piața rusă a motorinei a fost în mare parte orientată spre export – se presupunea că Europa va fi un importator net al acestui tip de combustibil în următoarele decenii.

Potrivit expertului, din 5 februarie, după începerea plafonării prețurilor, discountul marginal la motorina rusă a fluctuat în intervalul de aproximativ 150-200 de dolari pe tonă, adică aproximativ 20 de dolari pe baril.

În ultimele săptămâni, crack spread-urile la motorină (diferența dintre prețul combustibilului și cel al petrolului pentru producerea acestuia) au fost estimate la o valoare similară, a precizat analistul. Prin urmare, adaugă expertul, pentru exportatorii ruși, vânzarea de motorină este cu cel puțin 10 dolari pe baril mai profitabilă, ținând cont de toate costurile, decât vânzarea de petrol. Este astfel logic pentru companiile petroliere să crească oferta de combustibil în străinătate, spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *