Municipiul Salonta a pornit propria instalaţie de foraj apă geotermală, o investiţie de 6 milioane de euro din fonduri europene, prin care se realizează forarea a două puţuri geotermale (injectare şi reinjectare) şi un sistem de încălzire pe baza apei geotermale, pentru cel puţin 13 clădiri publice, inclusiv noul Bazin didactic de înot, potrivit Agerpres.
„Puţurile vor fi forate până la o adâncime de 1.700 de metri, pentru că aşa cere legea ca apa folosită să fie reinjectată, ca să nu avem probleme de mediu. Noi sperăm că anul acesta vom avea finalizată reţeaua de încălzire, pentru care derulăm în aceste zile licitaţia şi dacă executantul lucrează cum ar trebui, avem şanse să terminăm anul acesta,” a declarat, vineri, pentru AGERPRES, primarul municipiului Salonta, Török László.
Potrivit primarului, acest proiect a început în anul 2017, când oraşul a obţinut primul acord de la firma engleză Clara Petroleum, care avea drept de explorare pentru gazele de şist în regiune, autorizaţie eliberată de către Statul Român.
„Până în momentul în care englezii nu au aprobat forarea prin stratul de pământ ‘deţinut’ de ei, Statul român nu a putut merge mai departe. Abia după 9 luni de zile, compania din Marea Britanie a răspuns favorabil procedurilor necesare,” a menţionat primarul.
A urmat obţinerea tuturor avizelor de la Agenţia Naţională de Reglementare a Resurselor Minerale şi depunerea, în august 2019, a proiectului pentru finanţare europeană la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), pe POIM, Măsura 6,1. În ianuarie 2021 a avut loc semnarea contractului de finanţare de peste 6 milioane de euro.
„Salonta face parte din categoria celor puţini care îşi exploatează singuri apa geotermală. Instalaţia de foraj, înaltă de 14 metri a început să lucreze, în spatele fabricii de cânepă Canah”, a mai precizat primarul.
Primăria Municipiului Salonta prevede, ca pe viitor, să fie posibilă şi racordarea clădirilor private la reţeaua de încălzire cu apă termală, nu numai clădirile şi instituţiile publice. De asemenea, primăria are un masterplan pentru o zonă de agrement şi centru wellness cu apă geotermală.
De altfel, componenta geotermală a fost o parte importantă a documentaţiei depuse de primărie prin care Salonta a obţinut, în martie 2021, statutul de staţiune turistică de interes local, „un pas înainte în dezvoltarea turismului pe domeniile wellness, cultural şi natural,” în opinia primarului.