Fondul Proprietatea a încasat venituri brute în sumă de 8,064 de miliarde de lei (excluzând orice opţiune de supra-alocare) în urma ofertei publice iniţiale derulate în legătură cu acţiunile Hidroelectrica, conform unui raport remis, luni, Bursei de Valori Bucureşti, transmite Agerpres.
„Franklin Templeton International Services SARL, în calitate de administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic al Fondul Proprietatea SA, în continuarea anunţului de lansare publicat în data de 22 iunie 2023 şi a anunţului subsecvent privind Preţul Final de Oferta publicat în 5 iulie 2023, doreşte să informeze piaţa şi investitorii Fondului că decontarea tranzacţiilor în legătură cu acţiunile aferente ofertei publice iniţiale derulate de Fond în legătură cu acţiunile deţinute în Hidroelectrica s-a finalizat astăzi. În urma Ofertei, Fondul a încasat venituri brute în sumă de 8.064.301.072 lei (excluzând orice Opţiune de Supra-Alocare), care vor fi utilizate în conformitate cu Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Fondului nr. 3 din 15 noiembrie 2022”, se menţionează în raport.
Admiterea şi începerea tranzacţionării acţiunilor Hidroelectrica pe piaţa reglementată la vedere a Bursei de Valori Bucureşti vor avea loc în data de 12 iulie 2023. Comisia Indicilor BVB a aprobat în şedinţa extraordinară din data de 6 iulie 2023 procedura de includere a acţiunilor Hidroelectrica în componenţa indicilor bursieri ai BVB, începând cu prima zi de tranzacţionare a acţiunilor companiei la bursă.
Hidroelectrica a anunţat miercuri că preţul de ofertă stabilit în cadrul ofertei publice iniţiale derulate de Fondul Proprietatea cu privire la acţiunile deţinute la Hidroelectrica a fost stabilit la 104 lei/acţiune oferită, ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro).
„Oferta a fost suprasubscrisă de mai multe ori la preţul de ofertă, cererea fiind ridicată atât din partea investitorilor de la nivel global, cât şi din partea investitorilor din România. Alocarea acţiunilor oferite a avut loc astăzi, pe 5 iulie 2023. Societatea şi acţionarul vânzător au decis să realoce acţiuni din tranşa investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor retail, iar ca urmare investitorilor instituţionali le-au fost alocate 71.766.542 acţiuni şi investitorilor de retail le-au fost alocate 17.941.635 de acţiuni, reprezentând 80%, şi, respectiv, 20% din numărul total de acţiuni vândute (incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare). Factorul de alocare pro rata calculat pentru tranşa investitorilor de retail este de 0,3209762650”, se arăta într-un comunicat al companiei.
Investitorii principali au achiziţionat în total echivalentul a 2,24 de miliarde de lei în acţiuni la preţul de ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale.
Investitorii de retail au avut dreptul la un discount de 3% din preţul de ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei de ofertă. Preţul final de ofertă cu discount pentru acţiunile subscrise în aceste condiţii este de 100,88 de lei/acţiune oferită.
Oferta, incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare, constă în 89.708.177 acţiuni, ce reprezintă 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica şi întreaga participaţie a Fondului în societate.
Acţionarul vânzător a acordat Coordonatorilor Globali Comuni o opţiune de supra-alocare, constând în 11.701.067 acţiuni, respectiv 15% din acţiunile oferite.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce priveşte cantitatea de energie produsă şi un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt sucursale organizate geografic pe teritoriul României.
Capacitatea de producţie totală instalată a activelor hidroenergetice ale societăţii este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare.
Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.
Între 2018 şi 2022, Hidroelectrica a avut o cotă de piaţă de aproximativ 29%, în ceea ce priveşte energia totală livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 şi de 15 TWh în 2020 (toate cantităţile reprezentând producţia brută). Producţia din 2022 reflectă condiţiile hidrologice mai puţin favorabile din cauza secetei severe.
Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe pieţele de energie electrică angro şi cu amănuntul din România. Cota de piaţă a Societăţii în ceea ce priveşte energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, conform ANRE. Numărul de clienţi de retail a crescut de la 2.465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, Societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienţilor finali, potrivit ANRE.
Imediat anterior Ofertei Publice Iniţiale, acţiunile societăţii erau deţinute de Ministerul Energiei (80,06%) şi de Fondul Proprietatea (19,94%). Fondul Proprietatea a deţinut o participaţie minoritară în Hidroelectrica încă de la înfiinţare, în 2005.