Giganții energetici europeni TotalEnergies și Shell și-au apărat poziițiile legate activitățile legate de Rusia, după un raport critic privind comerțul lor cu gaze naturale lichefiate rusești, în pofida războiului provocat de Rusia în Ucraina, potrivit unor relatări din presă.
Organizația de campanii Global Witness a anunțat, într-un rapor publicat recent că TotalEnergies a fost anul trecut al treilea mare jucător în domeniul gazelor naturale lichefiate (LNG) din Rusia, iar Shell al patrulea, după două companii rusești.
Raportul s-a concentrat pe Shell din Marea Britanie, după ce Global Witness a anunțat că a analizat anterior activitățile TotalEnergies din Franța.
„Exporturile de LNG din Rusia ajută la finanțarea războiului purtat în Ucraina, iar în 2022 au fost estimate la 21 de miliarde de dolari”, se arată în raport. Puține companii au ajutat acest comerț mai mult decât Shell, iar Global Witness estimează că Shell a câștigat sute de milioane de euro din comercializarea KNGrusesc anul trecut. Cu toate acestea, în pofida crimelor de război, acest comerț ajută la finanțarea lui, este legal. Shell, Marea Britanie și UE trebuie să oprească imediat acest lucru” au scris cei de la Global Witness.
Ambele companii au anunța că sunt încă egate de contractele actuale, în ciuda retragerii partenerilor lor ruși după invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina anul trecut.
„Shell a încetat să mai cumpere LNG rusesc pe piața spot, dar are încă unele obligații contractuale pe termen lung”, a declarat un purtător de cuvânt al Shell, insistând asupra respectării tuturor legilor și a restricțiilor impuse de sancțiuni.
„Există o dilemă între a exercita presiuni asupra guvernului rus în legătură cu atrocitățile sale din Ucraina și a asigura aprovizionarea stabilă și sigură cu energie”, se arată în raport. „Guvernele sunt cele care trebuie să decidă cu privire la compromisurile incredibil de dificile care trebuie făcute”.
La Paris, TotalEnergies a subliniat „obligația sa de a contribui la securitatea livrărilor de gaze către Europa de la uzina Yamal LNG în cadrul unor contracte pe termen lung, pe care trebuie să le îndeplinească până când guvernele europene vor impune sancțiuni împotriva gazului rusesc”.