La Romgaz, femeile au câștigat mai mult decât bărbații, în 2022, în medie

Raportul de sustenabilitate al Romgaz, cel mai mare producător de gaze din țară, controlat de stat, arată că, în medie, salariul mediu al angajaților femei a fost mai mare decât al angajaților bărbați în 2022, la nivelul companiei.

Iată mai întâi ce scrie în raport

“În ramura industrială din care facem parte se manifestă, de obicei, o diferență între nivelul de salarizare al femeilor față de bărbați și mai ales în rândul personalului din categoria „Muncitori” întrucât cele mai multe locuri de muncă cu un grad mai crescut de risc sunt ocupate de bărbați, aceste condiții de muncă având asimilat și un nivel al sporurilor salariale mai mare. În cadrul Societății noastre, raportul dintre salariul bărbaților și al femeilor are o evoluție invers proporțională cu nivelul funcției în cadrul ierarhiei. Astfel, de la un raport de 1,17 în favoarea bărbaților înregistrat în categoria „Muncitorilor” se ajunge la un raport de 0,96 înregistrat la nivelul middle managementului. Raportat la nivelul întregii Societăți, raportul dintre salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor a evoluat constant în favoarea femeilor pe parcursul ultimilor patru ani, ajungând în 2022 la un nivel de 0,77.”

Explicații și cifre

La nivelul tuturor pozițiilor din companie, salariul mediu la Romgaz a fost, pentru bărbați, de 8.843 de lei, iar pentru femei, de 11.424 de lei, potrivit datelor publicate de companie în raport (publicăm mai jos graficele). Situația, chiar dacă este inedită pentru o companie dintr-un sector considerat “greu”, este totuși explicabilă destul de simpu.

Evident, numărul de angajați Romgaz este mult mai mare decât numărul de angajate Romgaz, proporția fiind de 85% bărbați și 15% femei. Numai că ele ocupă într-o proporție mult mai mică posturile care sunt cel mai slab plătite. Spre exemplu, la categoria “muncitori”, cea mai de jos în ierarhie și cel mai prost plătită, dar unde sunt cei mai mulți angajați, doar undeva la 4% din posturi sunt ocupate de femei și restul de 94% de bărbați. Iar acest lucru “trage în sus” media salariului mediu pentru angajații femei.

“Modelul cultural al României face ca meseriile cel mai des întâlnite în cadrul Societății noastre să fie îmbrățișate în mod tradițional de bărbați, pe de o parte și datorită faptului că sunt mai solicitante din punct de vedere fizic și se desfășoară uneori în medii cu un grad mai ridicat de risc, și pe de altă parte, pentru că presupun și o disponibilitate mai mare pentru mobilitate. Din această cauză, din categoria „Muncitori” sub 4% sunt femei.

Acest procent crește semnificativ în celelalte categorii de angajați, ajungând la aproape 50% în cadrul specialiștilor cu studii superioare și chiar la 60% în cadrul specialiștilor fără studii superioare”, arată Romgaz.

Iată mai jos distribuția pe sexe a angajaților Romgaz și salariile pentru fiecare grupă

 

 

 

 

 

Grupul Romgaz a înregistrat în primul trimestru al anului 2023 o cifră de afaceri de 2,9 miliarde de lei, în scădere cu 26%, comparativ cu cea realizată în primul trimestru al anului 2022, arată raportul companiei trimis Bursei de Valori.

Profitul net consolidat al companiei a fost de 970 de milioane de lei, în ușoară scădere (0,98%) față de cel din primele trei luni ale anului 2022, pe fondul unei scăderi a cantităților de gaze extrase cu aproape 5,4% față de primul trimestru din 2022, până la 1,23 miliarde de metri cubi de gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *