Guvernul german are de gând să aloce subvenţii în valoare de 10 miliarde de euro, până în 2027, în ideea de atenua impactul costurilor cu eliminarea boilerelor care funcţionează pe combustibili fosili, au declarat, pentru Bloomberg, surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.
Aceste ajutoare, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde euro pe an, vor fi finanţate din fondul special pentru climă şi transformare, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Acest fond a fost înfiinţat anul trecut pentru a plăti pentru măsuri destinate protejării mediului şi tranziţiei la o economie mai curată.
Acordul cu privire la subvenţiile care vor fi acordate de Guvernul german vine după mai multe luni de dispute între partidele care formează coaliţia guvernamentală, cu privire la legislaţia care acoperă această modalitate controversată de încălzire. Acordul convenit de partidele la putere are nevoie şi de aprobarea parlamentului.
Tabloidul german Bild a etichetat deja legea propusă de ministrul Economiei, Robert Habeck, drept „ciocanul încălzirii”, din cauza costurilor pe care ar putea să le impună cetăţenilor. Legea interzice instalarea de noi boilere pe combustibili fosili, începând de anul următor.
După criticile venite din rândul opiniei publice, proiectul legislativ a fost revizuit astfel că în cursul acestei săptămâni coaliţia aflată la putere la Berlin a acceptat să suporte până la 70% din costurile cu investiţiile în pompe de căldură, dacă proprietarii de locuinţe se mişcă rapid. În prezent statul german acoperă până la 40% din costurile cu instalarea unor pompe de căldură, sisteme ale căror preţuri de cost se ridică până la 35.000 de euro.
Într-un act legislativ separat, municipalităţile din Germania urmează să trimită, cel mai târziu în 2028, un plan cu privire la modul în care intenţionează să îşi transforme sistemele de termoficare, astfel încât acestea să nu mai genereze emisii poluante.