Numărul de prosumatori este în continua creștere, ca și problemele lor însă: compensatea cantitativă se aplică, dar există mari întârzieri la facturare, stocarea la prosumator devine o necesitate care ar putea fi reglementată în curând, distribuitorii încep să aibă probleme cu tensiunea în rețele
Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), în parteneriat cu Electrica S.A. și Electrica Furnizare S.A au organizat conferința „Prosumatorul – Un jucător tot mai important în piața românească de energie”, la care au participat specialiști din distribuția energiei electrice, furnizori de energie, specialiști din proiectare în domeniu, reprezentanți ai mediului academic și economic, prosumatori.
Principalele aspecte desprinse din prezentările vorbitorilor și din discuțiile proactive din cadrul panelului de specialiști au evidențiat următoarele:
- După anul 2021 a avut loc o creștere exponențială a numărului de prosumatori și a puterii instalate de către aceștia. La sfârșitul lunii aprilie 2023 erau peste 63.000 prosumatori, cu o putere instalată de 753 MW. Estimarea pentru sfârșitul lunii iunie 2023 este de peste 900 MW;
- Se aplică compensare cantitativă, dar există mari întârzieri în facturare la prosumatorii persoane fizice;
- Pentru sfârșitul anului 2023 se estimează un număr de peste 100.000 prosumatori;
- Există o serie întreagă de provocări pentru distribuitori privind menținerea calității tensiunii, atât din punct de vedere al valorii acesteia, cât și din punct de vedere al nivelului armonicilor;
- Se manifestă o indisciplină la conectare, în special privind setarea invertoarelor. ANRE recomandă delegarea serviciului de Administrator al invertoarelor către Operatorul de Distribuție;
- Stocarea energiei la prosumator este o necesitate și trebuie reglementată cât mai curând;
- Facilitățile de care beneficiază prosumatorii sunt plătite de către toți consumatorii prin tarifele de distribuție;
- Este necesară o transparență sporită în gestionarea și publicarea datelor;
- Agregatorii și comunitățile energetice reprezintă o soluție bună în gestionarea și utilizarea energiei produse din surse fotovoltaice și eoliene de energie;
- ANRE are în lucru reglementări privind compensarea energiei de la locurile de producere ale unui prosumator, cu consumul său și din alte locuri (la început pentru același furnizor și același distribuitor).
„Creșterea producției de energie din surse regenerabile și reducerea, până la eliminarea totală a producției din combustibili fosili, este soluția recomandată și acceptată de specialiștii din domeniu și de populație. În aceste condiții, generarea distribuită devine o posibilitate de creștere a siguranței în alimentarea cu energie a consumatorilor, și, totodată, o posibilitate de control a prețurilor, ceea ce a condus la o creștere semnificativă a numărului de prosumatori, datorat și susținerii prin cofinanțare din Fondul de mediu. În cadrul conferinței vom analiza subiecte concrete privitoare la stadiul actual de introducere în rețea și în piață a prosumatorilor, probleme de ordin tehnic privind conectarea la rețea, aspecte comerciale și soluții posibile pentru eliminarea barierelor.
De asemenea vom identifica unele aspecte legate de impactul conectării unui număr foarte mare de prosumatori în anumite zone, mai ales în rețelele de joasă tensiune, care nu sunt întotdeauna foarte puternic dezvoltate, nu au condiții tehnice adecvate conectării unui astfel de număr mare de prosumatori. Acest lucru va avea impact în primul rând asupra operatorului de distribuție, dar, mai devreme sau mai târziu se va răsfrânge și asupra consumatorului și chiar asupra sistemului electroenergetic. Așa cum stau lucrurile în cazul calității energiei electrice, cei care vor fi afectați cel mai mult nu sunt consumatorii perturbatori, ci consumatorii neperturbatori. De aceea trebuie asigurat nivelul de tensiune adecvat al fiecărui consumator de energie electrică”, a declarat Ștefan Gheorghe, director general executiv al CNR-CME în deschiderea conferinței.
Ion Lungu, consilier CNR-CME și moderatorul conferinței a precizat: „Această sintagmă de integrare a prosumatorilor în piața de energie implică două aspecte: integrarea din punct de vedere comercial și integrarea in rețeaua de distribuție, ambele fiind la fel de importante. Integrarea prosumatorilor în piață este un lucru nu numai dorit, ci și stimulat la nivel politic. Dacă ne referim la mediu, ei sunt producători de energie cu emisii zero, iar referitor la siguranța alimentarii consumatorilor este considerată ca o posibilă soluție pentru creșterea acesteia”.
În calitate de vorbitor special, Viorel Alicuş, director general în cadrul ANRE, a analizat evoluţia rapidă a numărului de prosumatori din ultima perioadă, stadiul actual al procesului de racordare la rețea a acestora, precum și provocările cu care se confruntă reţeaua de distribuţie ca urmare a ritmului foarte mare de punere în funcţiune a instalaţiilor.
De asemenea, a prezentat concluziile analizei realizate de ANRE, potrivit căreia: ”În ultimele 12 luni (aprilie 2022 – aprilie 2023) s-a înregistrat o creştere cu aproximativ 47.000 a numărului de prosumatori, respectiv cu peste 600 MW a puterii instalate de către prosumatori.” Pentru susținerea tendinței crescătoare a prosumatorilor, Alicuș a subliniat: „La ANRE lucrăm la modificarea şi completarea cadrului de reglementare, astfel încât să fie eliminate barierele cu care se confruntă noii prosumatori atât în procesul de racordare, cât şi în cel de comercializare a energiei electrice produse”.
După ce a precizat că prin prosumator trebuie de fapt să se înțeleagă „utilizatorul activ” de energie, cel de al doilea vorbitor special, prof.dr.ing. Nicolae Golovanov, a arătat : „Sursele regenerabile de energie sunt extrem de utile pentru că ne asigură reducerea emisiilor de carbon. Întrebarea este, cât ne costă toată treaba asta? Ar fi extraordinar dacă am putea rezolva problema prin agregatori și comunități energetice, care să poată face posibilă realizarea stocării pentru comunitatea respectiva și obținerea unor avantaje importante. Utilizatorii activi nu sunt pentru oamenii săraci, sunt pentru cei care au bani. Ei nu asigură utilizatorii vulnerabili. Creșterea necesarului de energie trebuie luată în considerare în România și trebuie să ne gândim ca oamenii sa aibă mai multă energie electrică. Principalul lucru este să găsim soluții. Utilizatorii activi produc energia pentru ei personal. Trebuie gândită eficientizarea acestor utilizatori și de aceea cred că sunt foarte utile comunitățile energetice. Nu trebuie să uităm că România se află în coada clasamentului european privind consumul mediu anual pe cap de locuitor”.
Au omis să discute despre sistemul de țepuire cantitativă prin care toată lumea câștigă mai puțin prosumatorul care a făcut investiția. La anumiți furnizori prin sistemul de țepuire cantitativă declarativ 1 la 1 ajungi să injectezi cel puțin 3 kWh pentru fiecare kWh consumat din rețea și tot nu poți avea factură zero. Furnizorul vine kWh de la tine pe PZU și câștigă de câteva ori prețul pe care îl primești tu; distribuitorul primește tarife de rețea la nivel de joasă tensiune pentru energie care circulă de la prosumator la vecini.
„Facilitățile de care beneficiază prosumatorii sunt plătite de către toți consumatorii prin tarifele de distribuție;” Cât tupeu trebuie să ai debitezi astfel de porcării? Beneficiile aduse de echipamentele prosumatorului rețelei, cine le plătește? Scazi durata de viață a echipamentului pe care ai plătit o grămadă de bani pentru că distribuitorul nu este capabil să mențină parametrii de rețea în limitele standardelor impuse.
Prosumatorii sunt o mină de bani pentru furnizori și distribuitori și ce să vezi, tot ei au tupeul să se plângă.
Cât îi costa dacă ar fi contractat serviciile de flexibilizare pe care le face prosumatorul gratis?
De faptul că în anumite zone au crescut tensiunea pe medie de la 20kV la 21 – 21.9 kV și asta a dus la creșterea tensiunii pe joasă la 250V sau mai mult nu au discutat? Sunt anumite echipamente care pur și simplu nu pot funcționa în condițiile astea iar investițiile au fost făcute fix degeaba.
foarte corecta pozitia ta marius , de compensare cantitativa care nu functioneaza astia mai si mint ca este aplicata , functioneaza doar compensarea financiara
Corect ce spui , dar ce trebuie sa facem , ne luptam cu morile de vant ?