Opinie de Bogdan Văduva, Partner, Deputy Head of Advisory and Head of Energy KPMG România
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, se pregătește de listarea la Bursa de Valori București (BVB). Acest lucru marchează un eveniment major pentru dezvoltarea sectorului energetic și a piețelor financiare din România, această tranzacție reprezentând cea mai mare listare din istoria BVB, precum și una din cele mai mari din regiunea Europei Centrale și de Est. Ținând cont de faptul că mulți alți jucători din piața de energie sunt deja tranzacționați la BVB de ceva timp: Transelectrica (listată în 2006), Nuclearelectrica (listată în 2013) și Electrica (listată în 2014), pentru Hidroelectrica, listarea este un pas firesc. Ca și în cazul listărilor menționate mai sus, statul român va rămâne acționar majoritar în Hidroelectrica, fapt ce se aliniază la practicile regionale și ale Uniunii Europene (UE). În prezent, statul deține circa 80% din acțiunile Hidroelectrica, în timp ce Fondul Proprietatea controlează restul de aproape 20%. Spre deosebire de listările altor companii de stat, în cazul Hidroelectrica, oferta publică va avea la bază doar acțiunile deținute de acționarul minoritar, Fondul Proprietatea.
Similar cu listările precedente ale companiilor de stat din sectorul energetic, listarea Hidroelectrica va avea o serie de beneficii și va facilita demersul companiei de a deveni un jucător cheie pe piața de energie verde din regiune. Întrucât pe BVB tranzacționează activ furnizori de servicii financiare reglementați strict, precum fondurile de pensii, listarea pe Bursa de Valori presupune respectarea mai multor cerințe de reglementare legate de guvernanța corporativă, existând reguli stricte referitoare la stabilitatea și transparența financiară. Acest lucru va asigura o mai bună stabilitate financiară și transparență asupra poziției financiare a Hidroelectrica, facilitând atragerea de investitori și creșterea semnificativă a valorii companiei.
De asemenea, creșterea gradului de supraveghere și responsabilitate a echipei de management vor facilita eficiența și inovația. În acest fel, vor fi îmbunătățite relațiile cu clienții, fapt ce este un alt beneficiu pentru o companie de stat, ce operează într-un sector dominat de doar câțiva jucători importanți. Mai mult decât atât, controlul și supravegherea sporită, asociate cu listarea publică, vor motiva conducerea să susțină politici ESG bine definite, extrem de importante într-un domeniu precum cel al energiei. Un alt beneficiu al listării este atragerea unui segment mai variat de investitori cu expertiză suplimentară, ce vor putea susține creșterea și inovația Hidroelectrica. Dimensiunea acestei listări va atrage investitori experimentați din diferite țări și cu istoric variat, interesați de transformarea Hidroelectrica într-un jucător modern, eficient și sustenabil în piața de energie din România și regiune. Toate acestea vor contribui la creșterea accelerată a Hidroelectrica. Mai mult, listarea Hidroelectrica va aduce beneficii multiple pentru cetățenii și economia României.
Din perspectiva statului român, listarea la bursă va spori valoarea unui activ public, prin îmbunătățirea profitabilității și, implicit, prin generarea de venituri suplimentare, sub formă de dividende. Cetățenii pot beneficia în mod direct, având oportunitatea de a investi în una din cele mai importante și valoroase companii din România. Această listare reprezintă un pas semnificativ și pentru BVB. Oferta publică a Hidroelectrica va fi cea mai mare listare din istoria bursei și va atrage atât interes din partea investitorilor români, cât și a celor internaționali, consolidând poziția BVB ca un centru de tranzacționare renumit în Europa Centrală și de Est. BVB este în continuă dezvoltare de câțiva ani, fiindu-i recent atribuit statutul de Piață Emergentă din partea FTSE, fapt ce a îmbunătățit credibilitatea bursei în fața potențialilor investitori. Listarea Hidroelectrica are la bază reușitele anilor precedenți. Devenind o piață matură, BVB va atrage investitori dintr-un spectru larg de țări și regiuni, cu experiență vastă și profil de investiție pe termen lung și creștere sustenabilă, în detrimentul profitabilității pe termen scurt.
Acest lucru va aduce beneficii întregii economii. O listare de aceste dimensiuni poate fi considerată o decizie curajoasă, în actuala perioadă economică volatilă. În mod clar, întotdeauna vor există riscuri asociate listării la bursă, însă o oferta publică inițială (IPO) le conferă investitorilor oportunitatea de a lua o decizie de investiții bazată atât pe beneficii și riscuri pe termen scurt, cât și pe o perioadă lungă de timp. Listarea Hidroelectrica este un eveniment major pentru dezvoltarea economiei din România, care va aduce beneficii pentru companie și investitori, statul român, Bursa de Valori București și va susține evoluția sustenabilă a sectorului energetic și a întregii economii. Prin urmare, această listare marchează o etapă importantă de dezvoltare a României.
Bogdan Văduva s-a alăturat echipei KPMG în 2004 și este Partner din 2012. El a acumulat o vastă experiență, de peste 20 ani, în managementul și gestionarea proiectelor de consultanță oferită companiilor din domeniul Energiei si Resurselor Naturale, gestionând un portofoliu diversificat de clienți. Bogdan deține cunoștințe solide și experiență în domeniul piețelor concurențiale de energie (gaze naturale, energie electrică și termică) și servicii energetice, al operațiunilor de piață, al cadrului instituțional și al legislației europene în domeniu, precum și al efectuării de analize comparative complexe. A fost implicat în misiunile de audit, atât pentru clienții locali, cât și cei internaționali, pornind de la statutul de auditor pentru a deveni consultant într-o gamă largă de domenii, coordonând echipe multi-disciplinare în proiecte majore, cu unele dintre cele mai mari companii energetice din România. S-a implicat activ în cele mai mari tranzacții și proiecte de restructurare semnificative în sectorul de electricitate din România, din ultimii 15 ani. De asemenea, Bogdan Văduva este Alumni al Harvard Business School și este membru al Asociaţiei Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Marea Britanie (ACCA).