Leonhard Birnbaum, CEO E.ON, preia conducerea Eurelectric, asociația de profil care reprezintă industria europeană a energiei electrice la Bruxelles. Alături de vicepreședinții Markus Rauramo, CEO Fortum, și Georgios Stassis, CEO al PPC, noul președinte lansează un apel puternic pentru a pune în aplicare factorii de sprijin necesari pentru o accelerare radicală a electrificării, într-un moment în care Europa trebuie să-și intensifice decarbonizarea și să-și asigure independența energetică. Consolidarea rețelelor electrice, regândirea securității aprovizionării Europei și asigurarea unor condiții adecvate de investiții vor fi cele trei priorități cheie, arată un comunicat de presă.
“Peisajul energetic global se schimbă radical. Războiul din Ucraina, șantajul deschis al Rusiei în domeniul energiei și politicile industriale agresive la nivel mondial au supus coeziunea politică, economică și socială a UE la mari presiuni. Pentru a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon și autonomia energetică este necesară o schimbare de viteză, pentru a accelera electrificarea din surse curate și regenerabile.
Prioritățile în acest sens sunt extinderea și digitalizarea infrastructurii electrice. Până în 2030, 50% dintre liniile de joasă tensiune din Europa vor avea peste 40 de ani, depășind cu mult media duratei de exploatare și vor trebui să gestioneze cantități considerabile de energie regenerabilă, pompe de căldură și vehicule electrice. Conectarea a încă 650 GW până în 2030 rămâne o provocare de neconceput fără o rețea modernizată, rezilientă și fără energie curată și flexibilă”, arată comunicatul.
„Marea transformare a economiei și a societății noastre are loc în rețelele de electricitate. Trebuie să acordăm urgent prioritate creșterii și digitalizării infrastructurii noastre pentru a permite consumatorilor să beneficieze de avantajele propriei flexibilități și să asigurăm accesul la energie electrică curată și fiabilă. Factorii de decizie și autoritățile de reglementare trebuie să dea un impuls puternic agendei verzi și să sprijine electrificarea. Simplul control al costurilor nu mai este o opțiune, iar Eurelectric va transmite acest mesaj tare și clar la Bruxelles, și nu numai”, spune Birnbaum.
Dincolo de crearea unei infrastructuri adecvate, atacurile cibernetice tot mai frecvente, amenințările militare și fenomenele meteorologice extreme impun UE să își regândească securitatea aprovizionării în coordonare cu politica industrială și externă.
Vicepreședintele Markus Rauramo a declarat: „Liderii politici și din industrie trebuie să acționeze acum decisiv pentru a apăra competitivitatea industrială a UE fără a întârzia decarbonizarea acesteia și fără a slăbi piața integrată a energiei prin categorii de subvenții perturbatoare în interiorul UE. Decarbonizarea industriei grele necesită disponibilitatea energiei fiabile și curate, 24/7, la scară largă”.
Pentru a asigura o aprovizionare fiabilă, cantitățile ridicate de energie regenerabilă internă ar trebui să fie completate de o infrastructură de rețea extinsă, de o producție fermă cu emisii reduse de dioxid de carbon și de active flexibile, inclusiv stocarea și răspunsul la cerere orientat către consumatori. Realizarea acestor progrese este posibilă numai cu un cadru de investiții solid, care să distribuie în mod echitabil riscurile și beneficiile între investitori, consumatori și – acolo unde este necesar – stat.
Vicepreședintele Georgios Stassis a continuat: „Sectorul energetic este în fruntea transformării energetice în curs de desfășurare și urmează două provocări: amploarea și ritmul. Pentru a furniza energie electrică fiabilă și accesibilă consumatorilor, în timp ce ne atingem obiectivele climatice, avem nevoie de o structură rezilientă a pieței de energie electrică, care să stimuleze investițiile și să reducă riscul unor creșteri viitoare ale prețurilor”.
„Noua echipă de conducere a Eurelectric va continua să promoveze un consens larg în industrie, să caute un numitor comun cu consumatorii noștri de toate mărimile și să se angajeze într-un dialog structurat cu factorii de decizie. Pentru a-și susține viziunea, noua conducere va iniția cercetări de ultimă oră în domeniile rețelelor și securitatea aprovizionării, pentru a informa și a sprijini factorii de decizie în încercarea lor de a face față noilor provocări”, arată organizația.
Eurelectric reprezintă valorile și obiectivele industriei electrice europene. Cu membri în peste 30 de țări europene, reprezintă peste 3.500 de companii din producția, distribuția și furnizarea de energie, fiind angajatori direcți ai 970.000 de oameni și având o cifră de afaceri de 627 de miliarde de euro.