Petromidia, cea mai eficientă rafinărie dintre cele ale KazMunayGas, la un indicator important

Petromidia se plasează peste rafinăriile grupului-mamă KazMunayGas din Kazahstan în termeni de eficiență a producției de carburanți.

Compania petrolieră națională a Kazahstanului, KazMunayGas (KMG), proprietarul grupului Rompetrol (KMG International), operează sase rafinării, din care patru mari, dintre care trei în Kazahstan (Pavlodar, Atyrau, Shymkent) și una în România (Petromidia).

Cele patru rafinării au o capacitate anuală de procesare relativ identică, 5,5-6 milioane de tone pe an.

În primele trei luni ale acestui an, Petromidia a produs 1,24 milioane de tone de produse petroliere, similar cu una dintre rafinăriile kazahe (Atyrau) dar mai puțin decât Pavlodar (1,38 milioane de tone).

Însă, există doi indicatori la care rafinăria din România, una dintre cele mai moderne de la Marea Neagră, le surclasează pe cele din Kazahstan. Iată o comparație grafică a unităților de procesare ale KMG, publicată pe site-ul companiei lazahe, după care vom explica

După cum vedeți mai sus, la doi indicatori, Petromidia este peste rafinăriile din Kazahstan: randamentul produselor albe și acel “refining depth”, intraductibil în română.

În ceea ce privește randamentul produselor albe, Petromidia are, așa cum se vede în grafic, 84%, mult peste cifrele rafinăriilor din Kazahstan, 60, 72, respectiv 73%. Produsele albe sunt, în general, carburanții, iar aici vorbim de benzine, motorine sau kerosen (combustibil de aviație).

În ultimii ani, prin rețetele folosite și planurile operaționale direcționate către producție mare de carburanți, randamentul de produse albe al rafinăriei Petromidia a fost mereu de peste 80%, ceea ce înseamnă că rafinăria din România se concentrează pe obținerea de produse finite “curate”, cu valoare adăugată ridicată. Un randament mai mare arată o complexitate crescută a rafinăriei, capabilă să obțină, atât din țițieuri grele (cele kazahe, de exemplu), dar și din unele mai ușoare (Kirkuk sau Azeri), produse „curate”. Într-o analiză a celor de la Wood MacKenzie, Petromidia era în top 10 rafinării din Europa și Africa, la capitolul produse albe obținute.

De aici derivă și celălalt indicator, “refining depth”, care este, în mare, un instrument folosit în industria de rafinare din Est, – acum utilizat mai ales în spațiul ex-sovietic – pentru a evalua eficiența în prelucrarea țițeiului din fiecare rafinărie. Și pe acest indictor, cu 94% Petromidia este mult peste rafinăriile din Kazahstan, care au 79, 82, respectiv 85%.

În primele trei luni ale anului, Rompetrol Rafinare, compania care grupează rafinăriile Petromidia și Vega, a atins o cifră de afaceri brută consolidată de circa 1,3 miliarde de dolari, în creștere cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Evoluția a fost determinată de cantitatea mai mare de materii prime procesate și produse obținute în rafinăria Petromidia, care a susținut creșterea volumului de vânzări, comparativ cu T1 2022.

Profitul operațional (EBITDA) înregistrat a fost de 100 de milioane de dolari, iar rezultatul net a fost unul pozitiv, de 14,5 milioane de dolari, în ciuda scăderii cotațiilor de pe piața internațională a țițeiului și produselor rafinate – scăderi de 20% la țiței, 10% pentru benzină și 8% pentru motorină, comparativ cu nivelurile din trimestrul 1 al anului trecut.

Rezultatele în creștere au fost obținute și în contextul în care, timp de aproximativ 10 zile, rafinăria Petromidia a funcționat la capacitate redusă, pentru lucrări de mentenanță, la începutul lunii februarie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *