UE va încerca din nou un acord privind energia regenerabilă miercuri, după disputa pe tema energiei nucleare, susținută de Franța

Țările Uniunii Europene vor încerca din nou, săptămâna viitoare, să ajungă la un acord privind noile obiective în materie de energie regenerabilă, care au fost blocate din cauza îngrijorărilor Franței și ale altor state că legea exclude energia nucleară, scrie Reuters.

Un grup de țări, printre care și Franța, și-a manifestat, luna trecută, opoziția de ultim moment față de legea UE privind obiectivele mai ambițioase în materie de energie regenerabilă, punând în așteptare un pilon principal al planurilor blocului pentru combaterea schimbărilor climatice, arată agenția de presă.

Potrivit ordinii de zi a reuniunii publicate vineri seara târziu, diplomații din țările UE vor încerca să aprobe totuși legea miercuri.

Parisul a încercat să obțină modificări ale legii pentru a oferi un statut mai bun pentru energia nucleare și a declarat că acordul final dezavantajează țări precum Franța, care deține o mare parte din capacitățile nucleare de pe continent. Energia nucleară are emisii reduse de dioxid de carbon, dar nu este socotită energie regenerabilă.

Legislația UE este concepută pentru a stimula o expansiune rapidă a formelor de energie regenerabilă, cum ar fi cea eoliană și solară. Acordul negociat în acest an a oferit unele compromisuri, inclusiv ținte  mai reduse privind utilizarea de combustibili regenerabili pentru industrie în țările care au folosit deja energia nucleară pentru a-și reduce consumul de combustibili fosili.

Parisul afirmase că normele excludeau în continuare hidrogenul cu emisii reduse de dioxid de carbon produs din electricitate nucleară.

În goana sa pentru un acord, UE a luat în considerare acum opțiuni precum oferirea unei declarații, care să însoțească legea finală și care să recunoască provocarea pe care aceasta o reprezintă pentru unele țări, au declarat surse diplomatice. Acest lucru ar evita redeschiderea discuțiilor privind legea convenită de țările UE și de legislativ la începutul acestui an – un scenariu pe care Comisia Europeană și alte câteva țări doresc să îl evite.

Ministerul francez al Energiei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii făcută de Reuters.

Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat joi că Franța nu va renunța la avantajele competitive ale energiei nucleară, menționând că țările UE au dreptul de a-și alege propriul mix energetic.

Alte state membre ale UE pro-nucleare, printre care Bulgaria, Polonia, Ungaria și Republica Cehă, au semnalat, de asemenea, că nu vor susține legea privind noile ținte pentru energia regenerabilă, fie și pentru faptul că, pentru unii, obiectivele sunt pur și simplu prea ambițioase.

Împreună, acestea au suficiente voturi pentru a bloca legea.

Este neobișnuit ca țările să respingă acordurile convenite în prealabil cu privire la legislația UE, care sunt rezultatul a luni de negocieri, notează Reuters.

Între timp, state precum Germania și Luxemburg – ambele țări anti-nuclear -, precum și Danemarca și Irlanda, au îndemnat UE să rezolve rapid această dispută, avertizând că întârzierea pune în pericol investițiile în energia regenerabilă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *