Valoarea totală a proiectului instalației de detritiere, unul dintre proiectele principale de investiții ale Nuclearelectrica, a crescut de la 190 de milioane de euro la 254 de milioane de euro, arată compania într-o informare trimisă acționarilor.
Iată extrasul din informare:
“Supunem avizării Consiliului de Administrație al SNN și aprobării Adunării Generale Ordinare a Acționarilor SNN modificarea Strategiei de implementare a Proiectului de Investiții „Instalatie de Detritiere CNE Cernavoda”, în sensul:
-majorării valorii aprobate a investiției la suma de 254.092.262 euro;
-majorării valorii lucrărilor de execuție inițial aprobate, de la 130.418.151 euro, la cursul de 4,7 lei/Euro, la noua valoare, de 195,324,868 euro, la cursul de schimb de 5 lei/euro, ca efect al actualizării valorii investiției pe baza indicilor de creștere a prețurilor între 2018 și 2022”.
Compania mai arată și că va fi semnat contractul cu firma Korea Hydro & Nuclear Power Co. Ltd, cea care care a depus, anul trecut, singura ofertă pentru realizarea proiectului, firma coreeană angrenând și doi subcontractori români în acest proiect: RATEN și Institutul ICSI din Râmnicu Vâlcea. Ceilalți subcontractori sunt nume mari în industrie: KEPCO, Samsung, Hyundai Engineering & Construction, Sargent & Lundy Engineers. Lucrările trebuie terminate în 50 de luni.
Implementarea proiectului, una dintre cele mai importane investiții ale Nuclearelectrica, va permite prin extragerea tritiului din apa grea si stocarea acestuia intr-o forma sigura intr-o instalatie dedicata, excluderea apei grele tritiate din categoria de deseuri radioactive, reducandu-se astfel semnificativ cantitatea deseurilor radioactive ramase de gestionat la sfarsitul duratei de viata operationala a celor doua reactoare.
“Proiectul presupune finalizarea proiectării instalației (proiectarea de detaliu), constructia instalației de detritiere, probele și verificările în vederea punerii în funcțiune, o perioadă de funcționare de proba de 6 luni, urmată de intrarea instalației în exploatare comercială, planificată pentru 2026”, arată Nuclearelectrica în prezentarea proiectului de pe site-ului companiei.
“Realizarea CTRF va avea un impact pozitiv deoarece prin extragerea tritiului din moderatorul și agentul de răcire al reactorului, va contribui la reducerea evacuărilor de tritiu în mediul ambians și va permite ca apa grea să fie refolosită pe perioadă nedeterminată, fara a deveni un deșeu radioactiv. Tritiul recuperat din agentul de racire și moderator va fi procesat și stocat în condiții stabile pentru utilizări ulterioare. În plus, CTRF va conduce la:
-reducerea riscurilor de generare efluenți radioactivi și emisii de tritiu în mediu
-minimizarea concentraților de tritiu din deșeurile radioactive generate în incinta sistemelor nucleare care utilizează apa grea la CNE Cernavodă”, mai arată Nuclearelectrica.