Petromidia a terminat pe profit și primele trei luni din 2023, în ciuda scăderii marjelor de rafinare. Afacerile și operațiunile au fost în creștere

Rompetrol Rafinare anunță creșteri pe toată linia în primul trimestru: țiței procesat, cantități de carburanți vândute, cifră de afaceri

Rompetrol Rafinare (RRC), companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol) al cărei cel mai important activ este rafinăria Petromidia, a atins, în primul trimestru din 2023, o cifră de afaceri brută consolidată de circa 1,3 miliarde de dolari, în creștere cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor financiare la trei luni publicare de companie

“Profitul operațional (EBITDA) înregistrat a fost de 100 de milioane de dolari, iar rezultatul net a fost unul pozitiv, de 14,5 milioane de dolari, în ciuda scăderii cotațiilor de pe piața internațională a țițeiului și produselor rafinate – scăderi de 20% la țiței, 10% pentru benzină și 8% pentru motorină, comparativ cu nivelurile din trimestrul 1 al anului trecut”, mai arată comunicatul de presă.

Acum un an, compania anunțase la trei luni pierdere de 132 de milioane de dolari.

Evoluția din T1 2023 a fost determinată de cantitatea mai mare de materii prime procesate și produse obținute în rafinăria Petromidia, care a susținut creșterea volumului de vânzări, comparativ cu T1 2022, arată compania. Rafinăria, cea mai mare din țară, a procesat 1,28 milioane de țiței și alte produse, față de doar 980.000 de tone în aceaași perioadă a anului trecut. Tot țițeiul rafina a provenit din Kazahstan, acolo unde este acționarul majoritar, compania petrolieră națională KazMunayGas.

“Volumele au înregistrat o creștere de 31%, față de trimestrul 1 din 2022, ceea ce a susținut un nivel de producție ridicat, cu 343 de mii de tone de benzine și 620 de mii de tone de motorine produse în rafinăria Petromidia”, mai arată comunicatul. “Rezultatele operaționale au fost atinse cu un grad de utilizare a capacității de rafinare de 86%, determinat de operațiunile tehnologice programate din primul trimestru al anului, care au presupus schimbarea și regenerarea catalizatorilor, decocsare și alte lucrări specifice de mentenanță”, mai spune compania.

“Grație creșterii producției, au crescut și volumele pentru piața internă (572.000 de tone față de 466.000 de tone) și cele destinate exportului (329.000 de tone față de 239.000 în T1 2022).

Rompetrol Rafinare a continuat să comercializeze produsele obținute, preponderent pe piața internă, pentru a asigura cererea crescută de carburanți, la nivelul României. Astfel, în T1 2023, compania a direcționat 63% din benzinele și motorinele produse în Petromidia, către piața domestică.

În același timp, Rompetrol Rafinare a susținut, cu volume importante de produse petroliere, subsidiarele Grupului KMG International, Rompetrol fiind cel mai important furnizor de carburanți din Republica Moldova, Georgia și cu o prezență semnificativă în Bulgaria.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare și petrochimie) în primul trimestru al anului, s-a ridicat la 334 de milioane de dolari, în creștere cu 22%, comparativ cu perioada T1 2022, pe fondul unui volum cu 45% mai mare al cantităților de produse exportate – 462 de mii de tone în perioada ianuarie – martie 2023”, mai arată compania.

 

În ceea ce privește sectorul de distribuție – Ronpetrol Downstream, controlat tot de RRC, cifra de afaceri brută a înregistrat o valoare de peste 792 de milioane de dolari, în ușoară creștere (plus 20 de milioane), comparativ cu perioada ianuarie – martie 2022. Asta în condițiile în care prețurile carburanților au scăzut, dar compania a vândut mai mult prin stații.

“Media cotațiilor Platts (FOB Med Italy) exprimate în dolari (moneda de referință), a consemnat o scădere de aproape 8% pentru motorină, respectiv, 10% pentru benzină. Din cauza deprecierii leului în raport cu dolarul, cotația internațională a motorinei a scăzut, în moneda națională (RON), cu circa 4%, iar cotația internațională a benzinei, cu 6,5%, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2022”, mai soune compania

Divizia de distribuție a consemnat, în T1 2023, vânzări cu 13% mai mari în segmentul de retail (242 de mii de tone în ianuarie – martie 2023), față de primele trei luni din 2022. Vânzările en-gros de carburanți au însumat 195 de mii de tone, volum în ușoară scădere față de T1 2022.

La finalul lui martie 2023, Rompetrol Downstream a ajuns la o rețea de 1.284 de puncte de comercializare (rețeaua de stații proprii, stații partener, stații mobile: expres, baze interne de 9 și 20 de metri cubi).

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *