Linia electrică Suceava-Bălți, prin care rețeaua Republicii Moldova se leagă la cea româneacă, pe lista cu proiecte propuse de România pentru finanțare din RePowerEU

Linia nouă de înaltă tensiune care leagă rețeaua României de cea a Republicii Moldova, Suceava-Bălți, apare pe lista proiectelor propuse în programul REPowerEU, prin care România primește bani de la Comisia Europeană, în total 1,4 miliarde de euro. Linia, care trebuie făcută până în 2026, ar putea primi 76,5 milioane de euro, bani europeni, doar pentru lucrările de pe partea românească.

“Realizarea liniei de interconexiune LEA (linie electrică aeriană – n.red.) 400 kV Suceava (RO) – Bălți (MD) reprezintă o prioritate pentru creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova, în condițiile în care, în prezent, pentru schimbul de energie dintre România și Republica Moldova există o singură linie de interconexiune de 400 kV, LEA 400 kV Isaccea (RO) – Vulcănești (MD).

Traseul actual trece preponderent prin teritoriul Ucrainei (51 km din totalul de 57 km), iar în condițiile războiului declanșat de Federația Rusă asupra Ucrainei, funcționarea în siguranță a liniei prezintă riscuri ridicate”, se arată în fișa proiectului.

Capacitatea de transfer pe granița cu Republica Moldova este în prezent de până la 600 MW, dar este dependentă de funcționarea LEA 400 kV Isaccea – Vulcănești. În afară de această linie mai există în funcțiune trei linii de 110kV care pot fi utilizate doar în funcționare radială: Stânca (RO)–Costești (MD), Țuțora(RO)-Ungheni(MD) și Huși (RO)- Cioara(MD).

“Realizarea liniei de interconexiune 400kV Suceava (RO) – Bălți (MD) va crește siguranța interconectării și capacitatea de transfer pe granița cu Republica Moldova cu cel puțin  200 MW. De asemenea, linia de interconexiune 400kV Suceava (RO) – Bălți (MD) va oferi posibilitatea racordării de centrale electrice regenerabile, care în lipsa realizării acestei linii nu au o soluție de racordare avantajoasă din cauza distanței mari față de rețeaua de transport”, mai arată documentul.

Proiectul constă în construirea liniei propriu-zise, cu o lungime totală de 142 km, între cele două localități, dintre care 93 km pe teritoriul României (302 stâlpi metalici în Ronânia, 157 în Republica Moldova), a unei ceule de linie de 400 kV în stația de la Suceava și unei stații sistem de 400/330kV Bălţi, în Republica Moldova, lângă stația existentă Bălți.

Toate trebuie terminate până în 2026, iar finanțarea prin RePowerEU acoperă doar lucrările din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *