Blocajul din energie creează primele probleme vizibile. Salariați ai DEER (Electrica) au protestat în Mureș pentru că nu primesc salariile la timp, situația s-a rezolvat între timp

Câteva zeci de salariați ai Sucursalei Mureș a societății Distribuție Energie, parte a grupului Electrica, au declanșat în această dimineață un protest spontan la anunțul că nu își vor încasa la timp salariile, anunță Agenția de presă Rador, citată de G4Media. Ulterior, plățile s-au făcut.

Angajații au ieșit în curte după ce au văzut o notă internă în care se arăta că societatea se confruntă cu o situație excepțională, ”în care disponibilul de numerar este insuficient pentru efectuarea la termen a plății lichidării lunii februarie 2023”.

Potrivit conducerii, situația ar fi generată de imposibilitatea încasării contravalorii tarifului de distribuție de la furnizori (necesar plății datoriilor scadente).

Potrivit sursei citate, directorul general, Mihaela Rodica Suciu, a făcut un apel la calm și înțelegere, propunând angajaților ca plata integrală a lichidării din luna februarie 2023 să fie realizată în doua tranșe, respectiv 35 % din ea în 9 martie, iar diferența în cursul săptămânii viitoare, după discuțiile care vor avea loc la București între reprezentanții salariaților și conducerea societății.

Între timp, situația s-a detensionat. Ulterior protestului, au fost deja făcute în întregime plățile pentru lichidarea lunii februarie către toți angajații companiei.

De ce s-a ajuns aici și ce ar urma

Ce s-a întâmplat la DEER, chiar dacă s-a rezolvat, nu poate să nu ridice un semn de întrebare asupra lipsei de lichidități în care a fost împins sectorul și a riscurilor aferente dacă lucrurile nu se schimbă. Pe de o parte, tarifele de distribuție au fost înghețate anul trecut, așadar distribuitorii au intrat pe pierdere pentru că a trebuit să plătească sume mult mai mari pentru energia cumpărată în scopul acoperirii consumului propriu tehnologic al rețelelor. Energia pentru CPT s-a scumpit de câteva ori, mult peste cât este recunoscut în tarif, iar tariful nu a crescut. O soluție, mai mult cosmetică de fapt s-a găsit. Pentru ca firmele de distribuție să nu raporteze rezultate dezastruoase și să li se taie și finanțările bancare și fondurile europene, s-a apelat la un artificiu legal, o „capitalizare” a veniturilor care nu au fost încasate din activititatea reglementată de distribuție deși ar fi trebuit – adică să fie trecute ca încasări deși practic banii nu s-au încasat, și vor fi încasați eșalonat în următorii cinci ani. De aceea, Electrica a raportat, la nivel de grup, un profit de jumătate de miliard de lei, dar cu o astfel de “capitalizare” de 950 de milioane de lei. Adică de fapt a avut pierdere.

Pe de altă parte, furnizorii au pre-finanțat din banii lor schema de plafonare a prețurilor, urmând să primească banii de la stat, ceea ce a pus o presiune financiară imensă și, după cum se vede, s-a ajuns la situația în care unii nu au plătit la timp distribuitorului tariful încasat din factura clientului, după cum spun cei din Mureș.

De la 1 aprilie, este așteptată o decizie de creștere a tarifelor de distribuție, dar nu știm încă nivelul ei, pentru ca distribuitorii să înceapă să recupereze din pierderile anului trecut. Situația costului mare al energiei pentru CPT s-a rezolvat parțial de la începutul acestui an, de când firmele de distribuție primesc energie la preț regșementat, de 450 de lei/MWh, prin intermediul mecanismului de achiziție centralizată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *